Thailandske bærplukkere jobbet under sjokkerende forhold i Sverige

Riksväg 92 gjennom Åsele i Västerbotten i Lappland. (Lisens: CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ).
Riksväg 92 gjennom Åsele i Västerbotten i Lappland. (Lisens: CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ ). Foto: Kush Jesus / Wikimedia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Matsituasjonen var så dårlig at arbeiderne skal ha begynt å spise på rester av et kadaver ute i skogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann og en kvinne er siktet for menneskesmugling etter å ha skal utnyttet thailandske bærplukkere i Sverige.

Parets firma rekrutterte rundt 150 thailandske bærplukkere i Åsele i Västerbotten til fjorårets sesong. Bærplukkerne ble lovet arbeidsvilkår og lønn etter svenske standarder. Det som møtte dem var noe helt annet

Det skriver Expressen.

Rundt 150 arbeidere ble lovet gode arbeidsvilkår da de dro til Sverige i fjor. Nå stilles en mann og en kvinne for retten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Rundt 150 arbeidere ble lovet gode arbeidsvilkår da de dro til Sverige i fjor. Nå stilles en mann og en kvinne for retten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forlatt i skogen

Bærplukkerne skal ha blitt tvunget til å jobbe syv dager i uken, noen ganger fra seks på morgenen til ti på kvelden. Ved tilfeller skal de også ha blitt forlatt i skogen over natta for å spare inn på transportkostnader.

De hadde blitt lovet en månedeslønn på rundt 40.000 svenske kroner, men skal istendfor ha blitt betalt per kilo de plukket.

På eiendommen arbeiderne bodde var det bare to toaletter tilgjengelig.

Se video: Rivalene skyter tusenvis av raketter mot hverandre

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Måtte spise kadaver

Matsituasjonen var heller ingenting å skryte av. I avhør har bærplukkere fortalt at de kun fikk med seg to kokte egg og 100 gram kjøtt ut i skogen da de jobbet lange dager.

– Det er ikke nok når man jobber. Men hva kan vi gjøre? Vi har ingen steder å kjøpe mat. Vi har ingen penger. Så hva gjør vi? Vi var tvunget til å akseptere det, har en av bærplukkerne sagt i avhør med svensk politi, ifølge Expressen.

Ved et tilfelle skal arbeiderne ha vært så sultne at de spiste restene etter et kadaver de fant i skogen. I avhør har en bærplukker sagt at dette var nødvendig for å overleve.

Nekter straffskyld

Det var i slutten av september i fjor rundt førti bærplukkere dro fra stedet og varslet myndighetene om de dårlige forholdene. En stund senere ble mannen og kvinnen pågrepet.

Begge nekter straffskyld.

Ifølge SVT mener påtalemyndigheten at mannen og kvinnen skal få næringsforbud i syv år og betale tilbake 4,4 millioner svenske kroner de har tjent på virksomheten.

Rettssaken starter 15. mai