Tidligere syrisk general tiltalt for krigsforbrytelser møter i retten i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere brigader i den syriske hæren møter mandag i Stockholms tingrett, tiltalt for medvirkning til krigsforbrytelser under borgerkrigen i Syria i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 65 år gamle tidligere syriske brigaderen, Mohammed Hamo, er den høyest rangerte syriske militærlederen til å bli stilt for en europeisk domstol.

Dersom han dømmes for medvirking til krigsforbrytelser, kan han få livstid i fengsel. Hamo har gjennom sin advokat, Mari Kilman, avvist anklagene.

Ifølge tiltalen bidro Hamo med råd og handlinger til den syriske hærens krigføring «som systematisk involverte vilkårlige angrep på flere steder i området i og rundt byene Hama og Homs».

Påtalemyndigheten hevder at krigføringen blant annet besto i omfattende luft- og bakkeangrep fra ukjente gjerningspersoner i den syriske hæren. De mener angrepene ble utført uten å gjøre forskjell mellom sivile og militære mål, noe som kreves av folkeretten.

Som brigader hjalp Hamo angivelig med koordinering og levering av våpen til enheter, noe som gjorde at angrepene ble utført etter ordre på et «operativt nivå», ifølge påtalemyndigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene i tiltalen skjedde i perioden fra 1. januar til 20. juli 2012. Rettssaken er ventet å vare fram til sent i mai.

Krigen i Syria mellom president Bashar al-Assads regime og væpnede opposisjonsgrupper brøt ut da myndighetene slo hardt ned på fredelige demonstrasjoner for demokrati i 2011.

Mer enn en halv million mennesker er blitt drept, flere millioner er fordrevet og økonomien og infrastrukturen i Syria halter som følge av krigen.