Kona til fengslet nobelprisvinner i Belarus: – Tilstanden hans blir dårligere

Menneskerettsforkjemper Ales Bjaljatski under et møte i retten i Minsk i januar i fjor. Foto: Belta / Pool / AP / NTB
Menneskerettsforkjemper Ales Bjaljatski under et møte i retten i Minsk i januar i fjor. Foto: Belta / Pool / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisvinner Ales Bjaljatski har nå sittet tusen dager i fengsel i Belarus. Ektefellen sier helsen hans blir dårligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag var den tusende dagen i fengsel for menneskerettsforkjemperen Bjaljatski (61), som var en av mottakerne av Nobels fredspris i 2022.

– Jeg har fått vite av folk som er løslatt fra fengselet, at Ales' tilstand fortsetter å forverre seg. Han får ikke visse medisiner som han trenger, sier kona Natallia Pintsjuk til nyhetsbyrået AP.

Hun ber FN gjøre mer for å hjelpe ektemannen og andre politiske fanger i Belarus. Bjaljatski ble i fjor dømt til ti års fengsel, blant annet for å ha finansiert «grupper som fremmer offentlig uorden».

Pågripelsen av Bjaljatski kom i kjølvannet av de store protestene i Belarus i 2020 mot landets mangeårige autoritære leder Aleksandr Lukasjenko.

Bjaljatski befinner seg i en beryktet straffekoloni i byen Gorki, hvor han det siste halvåret har sittet på en særskilt straffecelle.

Fengselet har begrenset kommunikasjonen hans med omverdenen. Pintsjuk sier han nå bare for lov til å sende postkort der han kort skriver at han fortsatt lever.