Navalnyj-portretter malt nær sovjetisk krigsminnesmerke i Wien

Graffitiduoen Joel Gamnou jobber med ett av de to portrettene av Aleksej Navalnyj som er malt på en mur nær et sovjetisk krigsminnesmerke i Wien. Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / NTB
Graffitiduoen Joel Gamnou jobber med ett av de to portrettene av Aleksej Navalnyj som er malt på en mur nær et sovjetisk krigsminnesmerke i Wien. Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

To portretter av den avdøde russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj er malt på en vegg bak et minnesmerke for sovjetiske soldater i Østerrikes hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To graffitikunstnere har malt bildene av Navalnyj på en mur som tilhører Palais Schwarzenberg. Eiendommen tilhører adelsfamilien til den tidligere tsjekkiske utenriksministeren Karel Schwarzenberg, som døde i november.

Krigsminnesmerket ble oppført etter at sovjetiske styrker inntok Wien på slutten av andre verdenskrig i 1945. Østerrike hadde da vært en del av Nazi-Tyskland siden annekteringen i 1938. I likhet med Tyskland og Berlin, ble Østerrike og Wien delt i fire okkupasjonssoner i årene etter krigen.

– Monumentet er et minne over ofrene for diktatur, og Navalnyj er åpenbart et offer for et diktatur, sier Maximillian Schaffgotsch fra stiftelsen til Schwarzenberg-familien.

Navalnyjs kamp mot korrupsjon i Russland og demonstrasjoner mot myndighetene i Kreml gjorde ham til en av president Vladimir Putin største fiender. 47-åringen døde i en straffeleir i den arktiske delen av Russland i februar. Myndighetene hevder han døde av naturlige årsaker.