Kandidat: – Valget i Indonesia var ikke fritt og rettferdig

Anies Baswedan, en av de to tapende kandidatene i Indonesias presidentvalget, sier valget var preget av statlig påvirkning og verken var fritt eller rettferdig. Arkivfoto: Tatan Syuflana / AP / NTB
Anies Baswedan, en av de to tapende kandidatene i Indonesias presidentvalget, sier valget var preget av statlig påvirkning og verken var fritt eller rettferdig. Arkivfoto: Tatan Syuflana / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anies Baswedan, som tapte i Indonesias presidentvalg, sier det verken var fritt eller rettferdig, og at myndighetene sørget for at en bestemt kandidat vant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anies har gått til retten med sin klage på gjennomføringen av valget i forrige måned, noe som er ganske vanlig i Indonesia. Onsdag forklarte han seg for landets forfatningsdomstol, der han la fram anklagen om statlig innblanding. Den tidligere guvernøren i Jakarta mener regjeringen la press på regionale myndigheter for å sikre utfallet av valget.

I retten sa Anies at Indonesia står i fare for å gå tilbake til sin autoritære fortid etter to tiår med direkte valg.

– Dersom vi ikke retter opp nå, kan dette skape presedens for fremtidige valg på alle nivåer, advarer han.

Det offisielle resultatet ble en soleklar seier til forsvarsminister Prabowo Subianto, som fikk 58,6 prosent av stemmene. Anies fikk 25 prosent, mens Ganjar Pranowo endte på 16,5 prosent.

Myndighetene avviser påstanden om innblanding. Retten er ventet å komme med en kjennelse 22. april.