Salvini kaller Macron en krigshisser

Italias visestatsminister Matteo Salvini er medlem av statsminister Giorgia Melonis koalisjonsregjering. Her er han på scenen i Roma lørdag, under et valgkamparrangement for ytre høyre-partier før EU-valget. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
Italias visestatsminister Matteo Salvini er medlem av statsminister Giorgia Melonis koalisjonsregjering. Her er han på scenen i Roma lørdag, under et valgkamparrangement for ytre høyre-partier før EU-valget. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron setter Europa i fare og er en krigshisser, hevder Italias visestatsminister Matteo Salvini fra ytre høyrepartiet Ligaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salvini viser til at Macron ikke vil utelukke å sende vestlige bakkestyrker til Ukraina. Kraftsalven mot Macron kom lørdag da Salvini møtte andre høyreorienterte og nasjonalistiske europeiske ledere i Roma for å lade opp til EU-parlamentsvalget i juni.

Den franske presidentens antydning i februar om at vestlige bakkestyrker kan bli sendt til Ukraina er «ekstremt farlig, overdreven og ubalansert», sa Salvini på møtet.

– Jeg mener at president Macron med sine ord utgjør en fare for vårt land og vårt kontinent, sa Salvini i talen på møtet, som ble holdt i regi av gruppen Identitet og Demokrati (ID), den sjette største gruppen i EU-parlamentet.

Frittalende populist

Et hovedtema for talen var konservative familieverdier.

– Problemet er ikke mammaer og pappaer, men krigshissere som Macron som snakker om krig som om det ikke var noe problem nå, sa italieneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke etterlate vårt barn et kontinent som er klar for å gå inn i tredje verdenskrig, la han til.

Den frittalende visestatsministeren, som også er transportminister, beskrives som en ytterliggående populist som flere ganger har havnet i hardt vær for sine uttalelser.

Se video: Russisk soldat overgir seg: – Overlevde «kjøttkverna»

Navalnyj og Putin

Tidligere i mars kommenterte han det russiske valgresultatet på følgende vis:

– Når et folk stemmer, har de alltid rett.

Etter at den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj døde i fangenskap, sa Salvini at det er «opp til russiske leger og dommere» å fastslå dødsårsaken.

Salvini har tidligere uttrykt beundring for Russlands president Vladimir Putin.

Macron har flere ganger de siste ukene sagt at han ikke utelukker at vestlige bakkestyrker kan utplasseres i Ukraina på et senere tidspunkt. Uttalelsene er avvist av en rekke vestlige land.