Ukraina-krigen: To ting kan endre den fastlåste situasjonen

Bare 10 prosent av de spurte i tolv EU-land tror det er mest sannsynlig at Ukraina vinner krigen mot Russland, ifølge en meningsmåling. Foto: Roman Chop via AP/NTB
Bare 10 prosent av de spurte i tolv EU-land tror det er mest sannsynlig at Ukraina vinner krigen mot Russland, ifølge en meningsmåling. Foto: Roman Chop via AP/NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentvalget 5. november vil bli en skjebnetime for Ukraina, sier Tormod Heier til ABC Nyheter. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske TV 2 har snakket med en rekke eksperter som er tydelige på at det er særlig to ting som kan endre den fastlåste situasjonen Ukraina-krigen befinner seg i.

Det ene er at Russlands president, Vladimir Putin , mister makten. Det andre er at USA fullstendig trekker sin støtte fra Ukraina.

Den danske fredsforskeren og professoren Ole Wæver mener Ukrainas seier står og faller på det amerikanske valget.

– Det er selvfølgelig utrolig frustrerende for resten av verden at amerikansk innenrikspolitikk kan avgjøre noe sånt. Men det er nok det som skjer, fordi Trump med stor sannsynlighet vil insistere på å få avviklet krigen hurtig, sier han til TV 2.

Video: Se Trumps nådeløse etterligning av Biden

Får norsk støtte

Professor ved Forsvarets høyskole og tidligere offiser i Hæren, Tormod Heier, er helt enig med de danske ekspertene. Det viktigste frontavsnittet i Ukraina-krigen er på den andre siden av Atlanterhavet, i Washington D.C., sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heier forteller at USA alene står for 40 prosent av den samlede militære støtten til Ukraina.

– Det er bare USA som kan lede og samordne innsatsen fra de mer enn 50 vestlige donorland som bidrar med støtte til Ukraina. De siste ukene har europeerne gradvis tatt mer ansvar, blant annet ved at Storbritannia, Frankrike og Tyskland har inngått bilaterale forsvarsavtaler med Ukraina, samtidig som Frankrike har samlet europeerne til samordningsmøte i Paris denne uken. Men i hovedsak er det USA som avgjør, sier Heier til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På bakgrunn av dette mener han presidentvalget i USA 5. november vil bli en skjebnetime for Ukraina.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ukrainas seier står og faller på det amerikanske valget, hevder fredsforsker. Foto: AP / NTB / NTB
Ukrainas seier står og faller på det amerikanske valget, hevder fredsforsker. Foto: AP / NTB / NTB

– Hvorfor skal USA betale?

I valget mellom Biden og Trump synliggjøres de to motstridende visjonene av USA, mener Heier.

– Enten et USA som tar på seg et tydelig internasjonalt lederskap og engasjement ute i verden, for å demme opp for de autoritære samfunnssystemene i Kina og Russland, noe Biden vil. Eller et USA som først og fremst ser verden med økonomiske briller, og som ikke er fremmed for tanken for å kompromisse med autoritære land dersom dette kan føre til en mer gunstig avtale for USAs økonomi, utdyper professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det sier seg selv at Trump vil prioritere USA, som har en statsgjeld på 31.000 milliarder dollar, der 40 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensen og hvor rundt tre millioner innvandrere krysser grensen hvert år.

– Hvorfor skal USA betale for en krig i Europa når europeerne selv har en årlig verdiskapning som er seks ganger den russiske, med tre ganger så mange innbyggere og dobbelt så mange soldater? spør Tormod Heier.