Taliban kan være åpne for å gjenåpne jenteskoler

Hvis ikke forbudet oppheves, vil disse afghanske jentene ikke ha en skole å gå til etter at de fyller 11 år.
Hvis ikke forbudet oppheves, vil disse afghanske jentene ikke ha en skole å gå til etter at de fyller 11 år.  Foto: Omer Abrar / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den tidligere utdanningsministeren i Afghanistan kan Taliban la seg overbevise om å la jenter gå på skole igjen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange i Taliban som ville støtte opphevelsen av forbudet mot skolegang for jenter i Afghanistan, ifølge landets siste utdanningsminister før maktovertakelsen, Rangina Hamidi.

Etter at Taliban igjen tok over makten i Afghanistan i 2021 har landet vært det eneste landet i verden der det er forbudt for jenter å gå på skolen etter fylte 11 år, skriver The Guardian.

Likevel mener Hamidi at det vil være mulig for det internasjonale samfunnet å utnytte splittelser i gruppen og påvirke Taliban til å gjenåpne jenteskolene.

– Taliban er ikke en monolitt. Det er uenigheter internt i Taliban, akkurat som i enhver annen gruppe. Og det er tydelig, spesielt når det gjelder forbudet mot jenters utdanning, at det er mange innenfor Taliban som støtter opphevelsen av forbudet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Disse jentene går enda på barneskolen i Bati Kot øst i Afghanistan. Foto: Shafiullah Kakar / AFP
Disse jentene går enda på barneskolen i Bati Kot øst i Afghanistan. Foto: Shafiullah Kakar / AFP

– Gjør vondt

Skoleforbudet er bare en del av Talibans urovekkende kjønnspolitikk. De fleste jobber er forbudt for kvinner og mange offentlige steder er ikke tillatt for kvinner.

– For nesten 40 millioner afghanere, der minst halvparten av dem er kvinner og jenter, er dette en virkelighet de lever i, uansett om verden anerkjenner Taliban eller ikke. Det gjør vondt at det internasjonale samfunnet, selv etter to år, ikke har funnet ut hvordan man skal håndtere Taliban, på bekostning av folket og jentene i Afghanistan, sier Hamidi.

Hun trekker frem at det ikke er lenge siden det ble holdt internasjonale forhandlinger med Taliban. Blant annet ble medlemmer av gruppen fløyet til Norge for samtaler. Hamidi spør seg hvorfor det globale samfunnet i dag har problemer med å forhandle med gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utnytter smutthull

Rangina Hamidi har kommet med et forslag om å støtte bruken av steder som allerede utnytter smutthull i lovverket. For eksempel brukes religiøse skoler, der jenter er tillatt, som et alternativt sted for utdanning. Hun mener det vil være en god mulighet at moskéene kan fungere som et sted for å lære bort et standardisert læreverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synspunktene fikk lunken mottagelse under en samling i regi av FNs jenters utdanningsinitiativ i Istanbul. Medlem av Women's Coalition in Turkey, Selma Acuner mener at et samarbeid med Taliban og religiøse institusjoner vil være et tilbakesteg for kvinners rettigheter og at forslaget ikke vil kompensere for tapt tilgang til formell videregående utdanning.