Rask økning i antall asylsøkere som krysser grensen til Finland fra Russland

Finske grensevakter ved grensegjerdet til Russland i Imatra. Bildet er tatt 26. oktober.
Finske grensevakter ved grensegjerdet til Russland i Imatra. Bildet er tatt 26. oktober. Foto: Jussi Nukari / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet asylsøkere som krysser den russiske grensen til Finland, har økt kraftig på kort tid, ifølge Finlands innenriksminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russiske grensemyndigheter har begynt å slippe gjennom folk til den finske grensen som ikke har nødvendige dokumenter. Det er helt tydelig at disse menneskene har fått hjelp til å ta seg til grensen, sier Finlands statsminister Petteri Orpo.

– Russiske grensevakter har også eskortert og transportert folk til grensen, legger han til.

Orpo understreker at finske myndigheter ser svært alvorlig på situasjonen.

– Vi vil sørge for sikkerheten ved vår østlige grense, sier han.

Kan stenge grensen

Finlands innenriksminister Mari Rantanen sier regjeringen forbereder tiltak for å håndtere situasjonen.

Orpo har åpnet for at tiltak fra paragraf 16 i grensevaktloven kan tre i kraft – det handler om å begrense grensetrafikken, og om nødvendig, stenge grensen helt. Dette kan etter loven skje dersom det er «begrunnet mistanke om at innreisen skyldes påvirkning fra en fremmed stat».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den finske grensevaktstyrken har rundt 60 borgere fra afrikanske og asiatiske land krysset grensen til Finland fra Russland siden i går.

Mener det er med vilje

Den finske avisen Hufvudstadsbladet (HBL) skriver at flere titalls asylsøkere også dukket opp ved grensen forrige uke uten nødvendige papirer. De fleste av dem er ikke fra Russland, men fra tredjeland.

– Situasjonen ved Finlands grense til Russland har endret seg, heter det i en uttalelse fra grensevakten.

Videre anklager grensevakten russiske myndigheter for å med vilje slippe gjennom papirløse migranter til Finland. Russland kunngjorde 21. oktober at de avslutter grensesamarbeidet med Finland, ifølge HBL.

Rantanen anmoder Russland om å følge reglene og ikke slippe gjennom mennesker til Finland som ikke har et Schengen-visum. Hun sier finske myndigheter har vært i kontakt med russiske myndigheter, uten at det har ført fram.