Netanyahu hevder Hamas takket nei til drivstoff

Statsminister Benjamin Netanyahu hevder Hamas har takket nei til Israels tilbud om å forsyne Shifa-sykehuset med drivstoff.
Statsminister Benjamin Netanyahu hevder Hamas har takket nei til Israels tilbud om å forsyne Shifa-sykehuset med drivstoff. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel tilbød seg å leve drivstoff til Shifa-sykehuset for å holde driften i gang, men Hamas takket nei, hevder statsminister Benjamin Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shifa-sykehuset, som er Gazastripens største, gikk lørdag tom for drivstoff til generatorene. Strømmen forsvant, og driften ved sykehuset har i stor grad stanset opp.

Ifølge sykehusets ledelse er tre kuvøsebabyer og en annen pasient døde som følge av dette, og en rekke andre risikerer å lide samme skjebne. Sykehusområdet er nå omringet av israelske styrker og skal være under angrep.

Les mer om krigen med Israel og Hamas!

Statsminister Benjamin Netanyahu hevder i et intervju med NBC News at Israel tilbød seg å levere drivstoff til sykehuset, men at Hamas takket nei.

Se video: Må grave gjennom aske etter levninger

Tilbød drivstoff

– Vi tilbød oss faktisk å gi dem nok drivstoff til å fortsette driften ved sykehuset, til å holde kuvøsene i gang, for vi er ikke i krig med pasienter eller sivile, sier han i intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas takket imidlertid nei, hevder han.

– Hamas, som skjuler seg på sykehus, ønsker ikke drivstoff til sykehusene, de ønsker å ta drivstoff fra sykehusene og ned i tunnelene sine, ned til krigsmaskinen sin, sier Netanyahu.

Avvises av Hamas

Talsmannen for helsedepartementet i Gaza bekrefter overfor NRK at myndighetene har fått et tilbud, men fra de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

– Vi har fått tilbud om 300 liter diesel. Det er nok til en time. Behovet er mellom 8-10.000 liter per dag. Det er ikke israelske hæren som har gitt oss tilbudet, men koordinatoren for selvstyremyndighetene i Ramallah har kontaktet oss. Vi har takket nei. Det er meningsløst. Vi trenger veldig mye mer drivstoff for å holde driften gående, sier Al Qudra til kanalen.

Israel hevder å ha delt beviser med allierte land, men ingen har gått god for påstanden.

– Det lar seg ikke gjøre å fastslå sannhetsgehalten i de israelske påstandene, sier en vestlig sikkerhetskilde til The Wall Street Journal.