Russland vil sende hjem ukrainsk tenåring som ble tatt fra Mariupol

Artikkelen fortsetter under annonsen

En foreldreløs tenåring fra den ukrainske byen Mariupol som ble ført til Russland etter at russiske styrker tok makten i byen, skal sendes hjem til Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17-åringen ble tatt av russiske styrker og ført til Russland i fjor vår og ble i likhet med et ukjent antall andre ukrainske barn, plassert i en russisk fosterfamilie.

Russland sa tidligere i år at gutten hadde forsøkt å rømme tilbake til Ukraina, men at han ble stoppet nær grensen til Belarus.

Nå har Russland og Ukraina blitt enige om at han skal sendes tilbake til hjemlandet. Fredag melder ukrainske myndigheter at 17-åringen snart vil være hjemme i Ukraina igjen for å gjenforenes med søsteren, noe som har blitt bekreftet av Russland.

Nyheten kom etter at guttens advokater fortalte ukrainske medier denne uken at han hadde mottatt et innkallingsbrev til det russiske militæret i forkant av 18-årsdagen. Ifølge Russlands barneombud blir slike brev sendt til alle på hans alder, og gutten fikk russisk statsborgerskap mens han ble holdt i landet.

Russland har blitt anklaget for å ulovlig ført tusenvis av ukrainske barn over grensen, og president Vladimir Putin har blitt ilagt en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) på grunn av dette.