Valerij Zaluzjnyj opprørt over kritikk fra Nato-allierte: – Det gjør meg forbannet

Sjefen for Ukrainas væpnede styrker, Valerij Zaluzjnyj, viser respekt til ofrene etter en helikopterulykke under en avskjedsseremoni i Kyiv, Ukraina, lørdag 21. januar 2023.
Sjefen for Ukrainas væpnede styrker, Valerij Zaluzjnyj, viser respekt til ofrene etter en helikopterulykke under en avskjedsseremoni i Kyiv, Ukraina, lørdag 21. januar 2023.  Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadige uttalelser om at offensiven går for sakte blir ikke godt mottatt av hærledelsen i Ukraina. Nå tar øverstkommanderende for de væpnede styrkene i Ukraina, Valerii Zaluzhnyi, bladet fra munnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør meg så forbannet. Dette er ikke et show hele verden ser på og satser på eller noe. Hver dag er hver meter gitt av blod, tordner Zaluzjnyj.

I et eksklusivt intervju med Washington Post går Ukrainas øverstkommanderende til frontalangrep på kritikerne av den pågående offensiven.

Les alt om krigen i Ukraina her

I månedsvis har den ukrainske hæren forberedt seg på å slå tilbake mot de russiske okkupantene. Enorme våpenleveranser er overlevert fra Vesten, og titusenvis av ukrainske soldater har fått opplæring i Nato-land.

Etterlyser luftoverlegenhet

Likevel er det en svært tung og krevende oppgave å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene som er forberedt over lang tid. Tapene skal være betydelige på begge sider av frontlinjen, men Ukraina er fast bestemt på å knuse Russlands hær og ta tilbake hver tomme av sitt land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom den ukrainske motoffensiven skal bevege seg raskere, trenger den mye mer av hver våpentype, og luftoverlegenhet, som kan oppnås med anskaffelse av F-16 jagerfly. Uten at troppene er fullt utstyrt, er disse planene generelt sett ugjennomførbare. Til tross for dette, blir de likevel iverksatt. Ja, kanskje ikke så raskt som deltakerne i showet, observatørene, ønsker, men det er deres problem, sier general Valerij Zaluzjnyj.

Brøyter seg vei gjennom minefelt, skyttergraver og dragetenner

Det kommer nå daglige rapporter om ukrainsk fremgang på slagmarken, både i øst og sør. Men i motsetning til lynoffensiven i Kharkiv og Kherson, må ukrainerne nå kjempe meter for meter. De brøyter seg vei gjennom minefelt, skyttergraver, dragetenner, dype grøfter og godt befestede forsvarsposisjoner. Likevel går det fremover, sakte, men sikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet med Washington Post forteller generalen om hvordan de ukrainske styrkene har trent seg opp og har forvandlet soldatene sine til en moderne og rask hær, som også behersker Nato-taktikk. De har fortsatt til gode å sette inn hovedstyrken i det som kan bli avgjørende slag. Inntil videre tester de ut russernes sterke og svake punkter langs frontlinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Ukraina forbereder seg på kjernekraftverk-ulykke, regissert av Russland

– Prøv å gå i skoene mine

Zaluzjnyj er tydelig på at Ukraina må få alt de trenger for å beseire russerne, det være seg langdistanse rakettsystem eller moderne kampfly.

Han forteller om nær kontakt med USAs forsvarssjef Mark Milley, og at de er i tett dialog om hva som er nødvendig for vinne krigen.

– Hvis jeg ikke får 100.000 artillerigranater i løpet av en uke, så vil 1.000 mennesker dø. Prøv å gå i mine sko. Men det er ikke Milley som bestemmer om vi får fly eller ikke. Det er bare at mens den beslutningen blir tatt, i den situasjonen vi står i nå, så dør det mange mennesker hver dag. Bare fordi ingen avgjørelse ennå ikke er tatt, advarer general Zaluzjnyj.

– Jeg trenger ikke 120 fly

Han viser til Nato-styrkenes egen doktrine, som innebærer luftoverlegenhet før de starter dyptgående, bakkebaserte operasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trenger ikke 120 fly. Jeg kommer ikke til å true hele verden. Et svært begrenset antall ville være nok. Men de trengs. For det er ingen annen måte. Fordi fienden bruker en annen generasjon kampfly. Det er som om vi skulle gå til offensiven med pil og bue nå, og alle ville si: «Er du gal?», poengterer han.

I mellomtiden kjemper russere og ukrainere en blodig krig i hjertet av Europa.