Zelenskyj takker for hjelpen etter demningskollapsen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for hjelpen som landet har fått etter demningskollapsen. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for hjelpen som landet har fått etter demningskollapsen. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker allierte land og hjelpeorganisasjoner for hjelpen etter oversvømmelsene utløst av demningskollapsen i Kakhovka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å personlig takke hvert enkelt land, hver eneste leder, alle byer og lokalsamfunn i partnerland, alle internasjonale organisasjoner som har hjulpet oss med å håndtere konsekvensene av det russiske terrorangrepet mot Kakhovka-demningen, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

I talen takker han også allierte land som har bidratt med våpen og utstyr. Han trekker blant annet fram Norge.

– Danmark og Norge, jeg ønsker å takke hver av dere for deres felles arbeid for å styrke artilleriet vårt, sier Zelenskyj.

Dødstallet etter oversvømmelsene utløst av demningskollapsen fortsetter å stige, over en uke etter at demningen brøt sammen.

Ukrainske myndigheter hadde fram til lørdag kveld registrert 16 døde. I de russisk-kontrollerte områdene på motsatt side av elven Dnipro er tallet på døde steget til 29, ifølge de russisk-innsatte myndighetene der. Dermed er det registrert til sammen 45 omkomne. I tillegg er det meldt om 31 savnede på den ukrainsk-kontrollerte siden av elven.

Det var 6. juni at den store Kakhovka-demningen sør i Ukraina revnet og enorme mengder med vann oversvømmet de flate områdene på begge sider av den store Dnipro-elven.

Det er ennå ikke fastslått hva som forårsaket kollapsen, men Ukraina og Russland beskylder hverandre for å ha sprengt demningen.