Prins Harry kan skrive kongelig historie, men møtte ikke i retten

Prins Harry møtte ikke til første dag av rettsbehandlingen av søksmålet han har anlagt mot Mirror Group. Denne uken blir han likevel etter alle solemerker den første britiske kongelige som forklarer seg i en rettssak siden hans tipp-tipp-oldefar stilte i retten for 130 år siden. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
Prins Harry møtte ikke til første dag av rettsbehandlingen av søksmålet han har anlagt mot Mirror Group. Denne uken blir han likevel etter alle solemerker den første britiske kongelige som forklarer seg i en rettssak siden hans tipp-tipp-oldefar stilte i retten for 130 år siden. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Harry er i ferd med å bli den første britiske kongelige som forklarer seg i retten på 130 år, men møtte ikke da saken hans mot mediehuset Mirror startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Timothy Fancourt var ikke fornøyd med det kongelige forfallet.

– Jeg er litt overrasket, sa Fancourt sa saken startet mandag. Han påpekte at han hadde gitt prinsen instruks om å møte på rettssakens første dag. I stedet opplyste Harrys advokat at hertugen av Sussex ikke ville rekke dette fordi han fløy fra Los Angeles først etter å ha feiret datterens toårsdag søndag.

Advokaten til Mirror Group, som er saksøkt av prinsen for å ha brutt loven i jakten på kongestoff, sier han er «dypt bekymret» over Harrys fravær. Prinsen har også gått til sak mot flere andre medier, men søksmålet mot Mirror er det første der hovedforhandlingen nå er i gang.

Tipp-tipp-oldefar

Ifølge den opprinnelige planen for rettssaken skal prinsen forklare seg tirsdag. Det blir første gang på 130 år at et ledende medlem av den britiske kongefamilien inntar vitneboksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist det skjedde var på 1890-tallet, da den fremtidige kong Edward VII – Harrys tipp-tipp-oldefar – forklarte seg i en sak om ærekrenkelser i forbindelse med kortspill. Den samme Edward, som da var prins av Wales, måtte to tiår tidligere forklare seg i en skilsmissesak, der han var beskyldt for å være en av elskerne til en politikerkone.

Edwards etterfølger og sønn George V ble anklaget for bigami av en avis. Han stilte ikke i retten, men leverte en skriftlig uttalelse. Artikkelforfatteren ble dømt til ett år fengsel for ærekrenkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere søksmål

Mirror har for øvrig innrømmet at de én gang brukte en privatetterforsker for å grave fram opplysninger om prins Harry. Advokaten hans, David Sherbourne, har på sin side påpekt at hacking av mobilsvartjenester og andre ulovlige metoder var så utbredt at han ikke tror Mirror begrenset seg til det ene tilfellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet helliget middelet for dem, sier han.

– Han gikk aldri fri for disse aktivitetene. For dem var ingenting hellig eller ansett for å være over streken.

Parallelt med rettssaken er Fancourt og to andre dommere i ferd med å avgjøre om to andre søksmål – mot Daily Mail-eier Associated Newspaper og Rupert Murdochs News Corp. – også skal tas opp til hovedforhandling i retten eller om sakene er foreldet.