Biden: Håper Israel legger bort rettsreform

USAs president Joe Biden sier at Israel ikke kan fortsette å presse på for den omstridte rettsreformen. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
USAs president Joe Biden sier at Israel ikke kan fortsette å presse på for den omstridte rettsreformen. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Joe Biden sier at Israel ikke kan fortsette å presse på for den omstridte rettsreformen som nå er satt på vent etter store demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som mange støttespillere av Israel er jeg veldig bekymret. De kan ikke fortsette slik som dette, noe jeg på en måte har gjort klart, sa Biden til pressen tirsdag.

Presidenten la til at han håpet at Israel legger bort den omstridte rettsreformen.

– Forhåpentligvis vil Netanyahu handle på en måte som gjør at han vil prøve å finne et kompromiss, men det gjenstår å se, sa Biden videre.

Han sa også at det ikke for øyeblikket er aktuelt å invitere Netanyahu til USA.

– Konsensus

– Israel er en suveren stat som tar beslutninger basert på folkets vilje og ikke basert på press fra utlandet, ikke engang fra de beste av venner, sa Netanyahu natt til onsdag som svar på Bidens kommentarer.

Netanyahu sa også at regjeringen hans streber etter å få til reformer med bred konsensus.

Forslaget om å reformere Israels rettssystem har ført til store demonstrasjoner og mye kritikk mot regjeringen. Lovendringene vil blant annet begrense høyesteretts makt ved å åpne for at Knesset kan overstyre kjennelser med simpelt flertall. Politikerne vil få mer makt i utnevnelsen av høyesterettsdommere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtaler

Mandag bekreftet Netanyahu at rettsreformen utsettes på ubestemt tid etter storstreik og massedemonstrasjoner over helgen.

Tirsdag kveld møttes Netanyahus koalisjonsregjering og opposisjonen til samtaler. Samtalene, som foregikk i president Isac Herzogs bolig, ble avsluttet etter omtrent halvannen time.

Ifølge en uttalelse fra Herzogs kontor var deltakerne i samtalene «ved godt mot».