Russisk soldat: – De truer med å ødelegge oss

Russiske rekrutter under trening utenfor Moskva i fjor høst. Illustrasjonsfoto.
Russiske rekrutter under trening utenfor Moskva i fjor høst. Illustrasjonsfoto.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer det opplysninger fra Ukraina om at Russland anvender en nådeløs taktikk Josef Stalin brukte under andre verdenskrig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De satte opp blokkadeenheter bak oss og lot oss ikke forlate vår posisjon. De truer med å ødelegge oss, én etter én og som en enhet. De ønsker å henrette oss, noe som vitner om en fullstendig nonsjalant og kriminell ledelse.

Det forteller den russiske veteransoldaten Alexander Gorin i et videoklipp på Telegram, som velrennomerte The Guardian har verifisert.

Videoen er adressert til Russlands president Vladimir Putin. Åtte russiske soldater i videoen er blitt identifisert av The Guardian. Tre av soldatene har bekreftet overfor den britiske avisen at innholdet i klippet stemmer.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

– Vi led enorme tap

Blokadeenheter er en velkjent russisk taktikk som ble benyttet av Josef Stalin, Sovjetunionens tidligere leder, under andre verdenskrig. Hensikten med taktikken er å stasjonere enheter bak fronten, og sørge for at ingen soldater gjør retrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatene i videoen tilhører enheten «Storm». Enheten ble dannet av det russiske forsvarsdepartementet i januar for å delta i russiske offensiver gjennom vinteren og våren. Soldatene i enheten bestod for det meste av veteranene fra Russlands offensiv i Ukraina i 2014, skriver The Guardian.

Blokadeenhetene skal ha blitt benyttet øst i Ukraina, hvor det har vært svært blodige kamper. Soldatene i «Storm»-enheten skal ha deltatt i kampene i øst.

– Vi var utsatt for granat- og artilleriild i 14 dager. Vi led enorme tap. 34 mennesker ble skadet og 22 døde, inkludert vår sjef, sier Gorin i videoen.

Se video: Her går det galt

Ble nektet å komme tilbake

Gorin forteller videre at han og flere soldater prøvde å trekke tilbake til det russiske hovedkvarteret, men dette ble de nektet.

– Våre befaler er ikke annet enn en kriminell organisasjon. Det er ingen annen måte å si det på, sier en annen russisk soldat.

Det har også tidligere kommet rapporter om at Russland bruker blokadeenheter i Ukraina. Britisk etterretning omtalte dette i november i fjor.

– Taktikken med å skyte desertører er sannsynligvis et tegn på den dårlige kvaliteten, den lave moralen og mangelen på disiplin til de russiske styrkene, skrev de på Twitter.