Store demonstrasjoner i Frankrike – Macron bes om å sette pensjonsreform på vent

Det var nye demonstrasjoner mot pensjonsreformen til den franske regjeringen tirsdag, her i Nantes vest i Frankrike.
Det var nye demonstrasjoner mot pensjonsreformen til den franske regjeringen tirsdag, her i Nantes vest i Frankrike. Foto: Jeremias Gonzalez / AP/ NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske fagforeninger ber president Emmanuel Macron om å sette den omstridte pensjonsreformen på vent. Tirsdag var det igjen store demonstrasjoner i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere millioner franskmenn har siden midten av januar deltatt i de stort sett fredelige demonstrasjonene.

Innenriksminister Gérald Darmanin sa mandag at myndighetene ser tendenser til økt voldsbruk mot politiet, og at tirsdagens ventede demonstrasjoner vurderes som en «veldig alvorlig risiko for den offentlige roen». Det er utstasjonert 13.000 politifolk, mer enn noen gang før, ifølge Darmanin.

Bilveier i flere franske byer var stengt tirsdag morgen, og streiker i transport-, fly- og energisektoren fortsatte å skape forstyrrelser. Fulle søppelposer lå slengt i gatene, og politiet brukte tåregass mot demonstranter.

Misnøye med Macron

Det som først var et uttrykk for misnøye med reformplanene, har utartet til bredere misnøye med Macron. I en måling gjort av Odoxa sier kun 30 prosent av de spurte at han er en «god» president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 6 prosent lavere enn for en måned siden, og de øvrige 70 prosentene mener han gjør en dårlig jobb. I målingen sier 71 prosent at de støtter en folkeavstemning om pensjonsreformen og 67 prosent sa at de ville stemme nei.

Leder Laurent Berger for Frankrikes største fagforening CDFT oppfordrer Macron til å komme med en «beroligende gest» overfor demonstrantene.

– Det er nødvendig å sette tiltaket på vent, sier Berger. Han får støtte fra Philippe Martinez, som leder fagforeningen CGT. Begge ber Macron om å utnevne meklere i konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Berger har det vært forsøk på å samtaler mellom fagforeningene og regjeringen de siste dagene, men uten hell.

Krisemøte

Mandag holdt Macron krisemøte.

Det var blant annet ministre i regjeringen som ble kalt inn til møtet på presidentpalasset, nesten to uker etter at Macron presset pensjonsreformen gjennom i nasjonalforsamlingen ved å bruke et smutthull i grunnloven som lar ham omgå avstemming.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Elisabeth Borne planlegger tre uker med samtaler med både medlemmer av nasjonalforsamlingen, politiske partier, lokale myndigheter og fagforeninger for å forsøke å roe ned situasjonen som har oppstått i kjølvannet av Macrons beslutning.

Fagforeningene har lovet å ikke gi opp kampen mot reformen. Tirsdag er den tiende dagen med store demonstrasjoner siden midten av januar.

Torsdag, forrige dag med protester, ble 457 personer pågrepet og 441 politibetjenter skadd i forbindelse med opptøyer, ifølge politiet.

Den omstridte reformen går ut på å heve pensjonsalderen fra 62 til 64, i tillegg til å øke antallet år man må jobbe for å ta ut full pensjon.