Tidligere Erdogan-rival stiller i presidentvalget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muharrem Ince stiller igjen som presidentkandidat i Tyrkia i håp om å slå Recep Tayyip Erdogan i valget i mai. Han blir beskyldt for å splitte opposisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2018 var Muharrem Ince Erdogans kandidaten til Det republikanske partiet (CHP), Tyrkias største opposisjonsparti. Dermed var han også Erdogans fremste motkandidat, men i annen runde ble han slått grundig av den sittende presidenten.

Nå har CHP-leder Kemal Kiliçdaroglu overtatt som Erdogans fremste motkandidat, samtidig som Ince representerer Hjemlandspartiet, som han selv stiftet i 2021 etter at han tapte kampen om å bli CHP-leder.

Partiet har relativt liten oppslutning og er ikke blant de seks opposisjonspartiene som stiller seg bak Kiliçdaroglus kandidatur.

Mandag sikret Kiliçdaroglu seg også støtte fra det prokurdiske partiet HDP, som nå er det nest største opposisjonspartiet i nasjonalforsamlingen, men som Erdogan forsøker å forby.

Meningsmålinger viser at Kiliçdaroglu foreløpig har en behagelig ledelse over Erdogan, mens Ince havner langt bak.

At Ince velger å stille i presidentvalget, har skapt diskusjon om han bidrar til å splitte opposisjonen og dermed svekker Kiliçdaroglus mulighet til å slå Erdogan.

Valget holdes 14. mai. Hvis ingen av kandidatene får 50 prosent av stemmene, blir det en ny og avgjørende runde 28. mai.