Russland vil styrke forholdet til Kina «betraktelig»

G5y0gQpbeYo Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) og Kinas utenriksminister Qin Gang.
G5y0gQpbeYo Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) og Kinas utenriksminister Qin Gang. Foto: Russland utenriksdepartement pressekontor / AP / NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland vil utvide samarbeidet med Kina betraktelig, sier landets utenriksminister Sergej Lavrov. Han kritiserer Vesten for utpressing av andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavrov sier Russland og Kina har store planer om å utvikle sitt bilaterale samarbeid. Torsdag møtte han sin kinesiske kollega Qin Gang for første gang på sidelinjen av G20-landenes utenriksministermøte i India.

– Begge landene er viktig for stabiliseringen av det politiske verdenssamfunnet, sa Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Siden den russiske invasjonen av Ukraina i februar i fjor, har Russland forsøkt å knytte tettere bånd til Kina. Russland har lenge ønsket våpenforsyninger, noe Vesten har advart Kina mot å bidra med.

– Kina vil opprettholde kontakten med Russland på alle nivåer, sa Qin Gang etter møtet.

Vil få slutt på sanksjoner

Krigen i Ukraina og Vestens sanksjoner mot Rusland var også tema for samtalene.

– Det er nødvendig å sette en stopper for ulovlige sanksjoner, enhver krenkelse av internasjonal handelsfrihet, markedsmanipulasjon, vilkårlig innføring av pristak og andre forsøk på å tilegne seg utenlandske mineralressurser, sa Lavrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har blant annet satt et pristak på russisk olje for å gjøre det vanskeligere for Russland å finansiere krigen. Andre G20-land, som USA, har også innført en rekke sanksjoner.

Kritikk av Vesten

Under torsdagens møte kritiserte Russland og Kina Vesten for å bruke utpressing og trusler mot andre land, ifølge Lavrov.

– Det ble uttrykt enighet om å avvise forsøk på å blande seg inn i andre lands interne forhold, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Russland og Kina kritiserte også Vesten for det de hevder er å påtvinge land vestlige verdier.

Torsdag er siste dag av møtet til G20-landenes utenriksministermøte. G20 består av verdens 19 største industriland og EU.