Åpen for alle - alltid

Svært sjelden sangfugl sett i naturen for første gang på 24 år

Sangfuglen, som på engelsk kalles «Dusky tetraka», har ikke blitt sett i regnskogen på Madagaskar siden 1999.
Sangfuglen, som på engelsk kalles «Dusky tetraka», har ikke blitt sett i regnskogen på Madagaskar siden 1999. Foto: John C. Mittermeier / American Bird Conservancy / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernere i Madagaskar feires onsdag den første observasjonen på 24 år av en sjelden sangfugl flere fryktet var utryddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sangfuglen, som på engelsk kalles «Dusky tetraka», har ikke blitt sett i regnskogen på Madagaskar siden 1999.

Lenge var det fryktet at fuglen, som er blant de mest sjeldne i verden og kun finnes på Madagaskar, var forsvunnet for godt.

Men under to ekspedisjoner til avsidesliggende områder av øynasjonen den siste tiden har det blitt gjort to observasjoner av sangfuglen. Begge disse ble gjort nær elver.

– Hvis fuglen foretrekker områder nær elver, kan det forklare hvorfor arten har blitt oversett så lenge, sier fugleforsker John Mittermeier, som har ledet en av ekspedisjonene.

Han forklarer at sangfuglen trolig har gått usett såpass lenge fordi fuglekikking i stor grad handler om å lytte etter fuglesang, noe som er vanskeligere med lyden av elvebrus.

Avskoging på Madagaskar har også tvunget sangfuglen til å flytte habitat, ifølge forskere. Flere av dets leveområder har blitt ødelagt for å gjøre plass for vaniljeproduksjon til tross for at regnskogen er fredet.

Over halvparten av Madagaskars fugler, rundt 115 arter, er endemiske, noe som betyr at de ikke finnes noen andre steder. Mer enn 40 av øyas fuglearter er rødlistet av Verdens naturvernunion (IUCN) som utrydningstruet.