Nord-Korea advarer USA med ny rakettest

Nord-Korea sendte i helgen ut dette bildet av det so skal være fra oppskytingen av en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-15 lørdag. Raketten falt ned i Japans økonomiske sone. Foto: KCNA / AP / NTB
Nord-Korea sendte i helgen ut dette bildet av det so skal være fra oppskytingen av en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-15 lørdag. Raketten falt ned i Japans økonomiske sone. Foto: KCNA / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har sendt opp to kortdistanseraketter i den tredje store rakettesten hittil i år. Samtidig advarer landet USA mot å øke tilstedeværelsen i regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første meldingene gikk ut på at det ble fyrt av tre raketter mandag, men Nord-Korea, Sør-Korea og Japan uttalte senere at det var snakk om to raketter.

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA bekrefter at to raketter traff målene for testen, 395 kilometer og 337 kilometer unna.

Rakettene kan gjøres om til taktiske kjernevåpen med evne til å slå ut en fiendes flybase, hevder KCNA.

Både Sør-Koreas generalstab og Japans forsvarsdepartement registrerte rakettesten. Rakettene ble skutt opp mellom klokken 7.00 og 7.11 lokal tid mandag morgen fra Sukchon-området i provinsen Sør-Pyongan, ifølge opplysningene fra Sør-Korea.

Forsvarsdepartementet i Tokyo uttaler at rakettene nådde en maksimal høyde på 100 kilometer og 50 kilometer og fløy rundt 350–400 kilometer før de falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alvorlig provokasjon

Mandagens rakettest var den tredje store som Nord-Korea har gjennomført til nå i år. Sør-Korea beskriver testen som en alvorlig provokasjon og oppfordrer til umiddelbar stans i landets rakettesting.

USAs stillehavskommando opplyser at mandagens rakettest ikke utgjør noen umiddelbar fare, men understreker at den har en destabiliserende effekt.

Samtidig sendte FN-sjef António Guterres' talsmann Stephane Dujarric ut en uttalelse knyttet til lørdagens rakettest. Der heter det at Nord-Korea må «umiddelbart avstå fra ytterligere provokative handlinger» som er i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer USA

Mandagens rakettest skjedde to dager etter at landet skjøt opp en interkontinental ballistisk rakett som ifølge Tokyo havnet i havet i den japanske økonomiske sonen.

Kim Yo-jong, den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns søster. Foto: Jorge Silva / pool via AP / NTB / NTB
Kim Yo-jong, den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns søster. Foto: Jorge Silva / pool via AP / NTB / NTB

Samtidig som de første meldingene kom om mandagens siste rakettest, sendte Nord-Koreas leder Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong ut en uttalelse. Hun sa at Nord-Koreas vurderinger om å bruke Stillehavet som sin «skytebane» avhenger av USA. I uttalelsen, som er viderebrakt av det statlige nyhetsbyrået KCNA, sier Kim at Pyongyang skal vurdere nøye innvirkningen av USAs økte strategiske tilstedeværelse i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag holdt USA og Sør-Korea en felles militærøvelse i luften, som svar på Nord-Koreas rakettest dagen før.

Sanksjoner

Regimet i Pyongyang er underlagt strenge internasjonale sanksjoner på grunn av landets atomvåpenprogram.

Antallet rakettester skjøt fart etter at USA og Sør-Korea i fjor gjenopptok sine felles militærøvelser i full skala. Øvelsesaktiviteten er primært ment som avskrekking for Nord-Korea.

Nord-Korea har protestert kraftig og uttalt at landets rakettester er svar på militære trusler fra USA.

Ledelsen i Pyongyang protesterte dessuten heftig da Japan tidligere i fjor vedtok å nesten doble forsvarsbudsjettet til 2 prosent av bruttonasjonalprodukt over en femårsperiode. Den japanske regjeringen fremholdt at dette er del i en ny strategi for å demme opp trusler fra Nord-Korea og en mer pågående utenrikspolitikk fra Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atomfrykt

Vestlige politikere, eksperter og analytikere har i flere måneder fryktet at Nord-Korea kan komme til å gjennomføre sin første atomvåpentest på flere år og det som kan bli den sjuende atomvåpentesten i landets historie.

Det har så langt ikke skjedd, men landets mange rakettester gjennom 2022 har blitt tatt opp i FNs sikkerhetsråd. Sikkerhetsrådet har imidlertid vært handlingslammet ettersom vestlige land ikke har klart å enes med Russland og Kina om reaksjoner mot Nord-Korea.