Tyskland åpner for at ukrainske soldater kan få opplæring i Leopard-stridsvogner

Nato-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius møtte pressen etter et bilateralt møte om tyske stridsvogner.
Nato-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius møtte pressen etter et bilateralt møte om tyske stridsvogner. Foto: Kay Nietfeld / AP / NTB

Tyskland gir grønt lys til at ukrainske soldater kan bli lært opp til å bruke tyskproduserte Leopard-stridsvogner. Avgjørelsen ønskes velkommen av Nato-sjefen.

Tyskland har ennå ikke tatt en beslutning om hvorvidt andre land skal få sende de tyskproduserte stridsvognene til Ukraina. Men på en pressekonferanse med Nato-sjef Jens Stoltenberg mandag, åpnet den tyske forsvarsministeren for at ukrainske soldater likevel kan bli lært opp til å bruke Leopard 2-stridsvogner.

– Som jeg sa på Ramstein-møtet i forrige uke, oppfordrer vi våre partnere til å gi opplæring i å bruke stridsvognene, hvis de kan og vil. Vi stopper ikke noen, sa Boris Pistorius.

Nato-sjefen tror på snarlig løsning

Nato-sjef Jens Stoltenberg ønsker signalene fra Tyskland velkommen.

– Vi har hatt en god diskusjon i dag om tyske stridsvogner, og jeg er trygg på at det kommer en løsning snart, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

– Jeg ønsker velkommen ministerens tydelige beskjed om at andre allierte som har Leopard-stridsvogner, står fritt til å gjøre dem klare og trene opp ukrainske soldater til å bruke dem, la han til.

Press fra Polen

Tyske myndigheter har fortsatt ikke bestemt seg for om Ukraina kan få levert Leopard-stridsvogner, men Pistorius venter en avgjørelse snart.

Han forsikrer om at Tyskland vil være i stand til å handle veldig raskt dersom det blir bestemt at Ukraina skal få disse stridsvognene.

Polen er blant de allierte som har ønsket å forsyne Kyiv med Leopard 2-stridsvogner, men den tyske statsministeren Olaf Scholz har så langt ikke villet si ja til at andre europeiske land kan sende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina.

Den polske forsvarsministeren Mariusz Blaszczak bekreftet tirsdag at Polen formelt har bedt Tyskland om tillatelse til å overføre Leopard 2-vogner til Ukraina.

Advarer om nye offensiver

På pressekonferansen takket Stoltenberg for bidragene Tyskland hittil har gitt Ukraina. Samtidig understreket han at det haster med å levere tyngre og mer avanserte våpensystemer.

Ifølge Nato-sjefen er det ingenting som tyder på at Russlands president Vladimir Putin har endret sine ambisjoner i Ukraina.

– Han vil kontrollere Ukraina og planlegger nye offensiver, advarte Stoltenberg.

Diskutert på hastemøte

Stridsvogner til Ukraina skal også ha vært tema på et hastemøte i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) på Stortinget mandag, ifølge Dagens Næringsliv.

Møtene i DUUFK er strengt hemmelige, og det er ikke lov til å referere hva som blir sagt.

Norge har kjøpt i alt 52 Leopard-stridsvogner fra Nederland, men noen av disse har blitt skrotet, opplyser Forsvarsdepartementet til avisa.

Det er uklart hvor mange operative stridsvogner som er igjen, og om noen av disse kan doneres til Ukraina. Dette ble heller ikke diskutert på møtet, ifølge DNs opplysninger.

Forsvarsdepartementet har til nå ikke villet opplyse om hvilke militære bidrag Norge gir til Ukraina før materiellet er på plass.