To siktet i USA for å beskytte yachten til sanksjonsrammet oligark

USA vil straffeforfølge to personer for å ha fortsatt driften av luksusyachten Tango – senere omdøpt til Fanta – og dermed unndra seg sanksjoner mot eieren, den russiske oligarken Viktor Vekselberg. Arkivfoto: Francisco Ubilla / AP / NTB
USA vil straffeforfølge to personer for å ha fortsatt driften av luksusyachten Tango – senere omdøpt til Fanta – og dermed unndra seg sanksjoner mot eieren, den russiske oligarken Viktor Vekselberg. Arkivfoto: Francisco Ubilla / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har siktet to personer for sanksjonsunndragelse og hvitvasking for å beskytte yachten til en russisk oligark som er omfattet av vestlige sanksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to mennene – 51 år gamle russisk-sveitsiske Vladislav Osipov og den 52 år gamle briten Richard Masters, er siktet for å ha tatt seg av driften av Viktor Vekselbergs yacht etter at sanksjonene trådte i kraft.

Vekselberg, som har tett bånd til president Vladimir Putin, ble ilagt sanksjoner i 2018. Osipov og Masters skal ha brukt flere stråselskaper til å dekke over Vekselbergs fortsatte eierskap og bruk av yachten. På den måten skal de ha unngått at den 78 meter lange Tango ble tatt i beslag.

– Osipov og Masters har rådgitt og tilrettelagt for at ansatte på Tango kunne fortsette å handle med amerikanske selskaper og komme seg rundt sanksjonene, skriver det amerikanske justisdepartementet.

Masters ble pågrepet i Spania fredag og er begjært utlevert til USA. Osipov er på frifot.

Båten, som har fått endret navn til Fanta, ble beslaglagt i Spania i april i fjor. For å håndheve sanksjonene har USA har tatt i beslag i en rekke dyre båter, både før og etter fjorårets invasjon av Ukraina.