Slik skal republikanerne bruke Kamala Harris for å felle Joe Biden

President Joe Biden og viseresident Kamala Harris fotografert under en nasjonal Demokratene-tilstelning i Washington i november.
President Joe Biden og viseresident Kamala Harris fotografert under en nasjonal Demokratene-tilstelning i Washington i november. Foto: Samuel Corum / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepresident Kamala Harris har blitt kritisert for å være usynlig. Det vil republikanerne endre på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamala Harris er som første kvinne, med halvt indisk og halvt afro-amerikansk bakgrunn, en visepresident lik ingen før henne i USA. Det var knyttet både stor forventning og stor spenning til hvordan hordan hun ville løse oppgaven.

58-åringen har vært mindre synlig enn hva mange mener hun burde, og hun har blitt kritisert for det. Det har også vært stemmer som har vært kritiske til hvorvidt Harris har den nødvendige kompetansen.

Visepresidentens aller viktigste oppgave

Det er en kritikk som svir mer, og det er her republikanerne vil ramme visepresidenten frem mot valget i 2024. Hvorfor? For å i sin tur ramme og svekke president Joe Biden, som da vil være 82 år.

«Tanken er å fremstille henne som en generelt inkompetent visepresident som – om ulykken skulle ramme og Joe Biden blir syk eller dør – skulle kunne bli president. Biden er 80 år og overveier å stilla til valg igjen i 2024. Harris sa nylig at hun gjerne fortsetter som hans viiepresident », skriver den anerkjente journalisten Britt-Marie Mattsson Göteborgs-Posten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det er visepresidentens aller viktigste oppgave å stå klar til å bli president, om presidenten skulle være ute av stand til å regjere. I alt ni visepresidenter har måttet gjøre det før henne. De to siste var Lyndon B. Johnson da John F. Kennedy ble skutt i 1963, og Gerald Ford da Richard Nixon ble felt av Watergate-skandalen ti år senere.

Nidbilder og underminering

Bortsett fra en påstått inkompetanse, er det lite å «ta» Kamala Harris på. Hun er godt utdannet og har ingen store verken profesjonelle eller personlige skandaler i bagasjen.

Derfor vil republikanerne gå rett på karakter og kompetanse, slik de har gjort med «Sleepy Joe»- stempelet på Biden, og de stadige hentydningene til at han er halvdement.

«Nå er det tid for å fremstille 58-årige Kamala Harris som inkompetent og hvis eventuelle opprykk til president ville innebære en fullstendig katastrofe for USA. Å klippe sammen nidbilder av hennes framtreden er en del av strategien. På den måten underminerer Harris også Joe Bidens muligheter til å vinne gjenvalet», analyserer Mattsson i Göteborgs-Posten.