Kina vil ikke rokke ved nullsmittestragi

Innbyggere i Beijing står i kø for å bli coronatestet like ved TV-tårnet til CCTV.
Innbyggere i Beijing står i kø for å bli coronatestet like ved TV-tårnet til CCTV. Foto: Ng Han Guan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en gang fastslår kinesiske myndigheter at det er uaktuelt å lempe på den strenge nullsmittestrategien i kampen mot covid-19.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen ble torsdag viderebrakt av den kinesiske statskanalen CCTV etter et møte i Kommunistpartiets toppledelse som ble ledet av president Xi Jinping.

– På møtet ble det understreket at det er nødvendig å fastholde at strategien må fortsette som et forsvar mot import av utenlandske virustilfeller, melder CCTV.

På møtet oppfordret imidlertid toppledelsen lokale tjenestemenn til å tilpasse strategien lokale forhold.

Treåring døde

I forrige uke kom kinesiske myndigheter med en sjelden offentlig beklagelse i forbindelse med at en tre år gammel gutt døde av kullosforgiftning ettersom coronarestriksjoner gjorde at han ikke fikk hjelp tidsnok.

Også i forrige uke meldte kinesiske myndigheter at de ikke kommer til å oppgi nullsmittestrategien. Lørdag sa en talsperson for Kinas nasjonale helsekomité at Kina holder «urokkelig fast» på sin covid-strategi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilmesse avlyst

Torsdag ble det registrert 9.000 nye lokalt overførte smittetilfeller. Utbruddet er det største på seks måneder. 95 av tilfellene ble registrert i Beijing, der skoler i sentrumsbydelen Chaoyang har vært stengt siden mandag. Utbruddet har også ført til at Kinas største bilmesse er avlyst.

Kina er det siste store landet i verden som forsøker å slå ned all coronasmitte med strenge nedlukninger og ved å begrense folks bevegelsesfrihet straks det dukker opp nye smittetilfeller.

Men kampen er blitt stadig vanskeligere etter hvert som nye og mer smittsomme virusvarianter har dukket opp.