DPA: Russland har kalt inn Sikkerhetsrådet til møte om skitten bombe-påstanden

Russland kaller inn Sikkerhetsrådet til møte om påstanden om at Ukraina vil bruke en såkalt skitten bombe i krigen, for så å anklage Russland for å stå bak, ifølge nyhetsbyrået DPAs kilder. Vestlige land har blankt avvist påstanden. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
Russland kaller inn Sikkerhetsrådet til møte om påstanden om at Ukraina vil bruke en såkalt skitten bombe i krigen, for så å anklage Russland for å stå bak, ifølge nyhetsbyrået DPAs kilder. Vestlige land har blankt avvist påstanden. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har bedt om møte i FNs sikkerhetsråd om landets påstand om at Ukraina planlegger å bruke en såkalt skitten bombe for så å legge skylda på Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser diplomatkilder til nyhetsbyrået DPA. De sier videre at Sikkerhetsrådet skal diskutere saken bak lukkede dører etter et møte om konflikten i Syria på tirsdag.

– Har den nødvendige teknologien til å bygge en «skitten bombe».

Vestlige land, blant dem USA, Storbritannia og Frankrike – som alle er faste medlemmer i Sikkerhetsrådet – har blankt avvist påstanden, som Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu kom med i forrige uke.

De to andre faste medlemmene er Russland og Kina. Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov foreligger det «konkret informasjon om instituttene i Ukraina som har den nødvendige teknologien til å bygge en slik skitten bombe».

– Det er ganske enkelt ikke sant

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har avvist anklagen og hevder at Russland beskylder andre for ting de planlegger å gjøre selv.

Påstanden har ført til spekulasjon på at russerne planlegger en falskt flagg-aksjon, noe det også er spekulert på flere ganger tidligere i krigen.

John Kirby, kommunikasjonssjefen i president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, avviste mandag den russiske påstanden.

– Det er ganske enkelt ikke sant. Vi vet at det ikke er sant, sa Kirby.