Vladimir Putin innfører militær unntakstilstand i annekterte ukrainske fylker

Tidligere onsdag ble de russisk-innsatte myndighetene i Kherson by evakuert.
Tidligere onsdag ble de russisk-innsatte myndighetene i Kherson by evakuert. Foto: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin har kunngjort militær unntakstilstand i de fire ukrainske fylkene som Russland hevder er russisk territorium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen omfatter fylkene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk og kommer mens ukrainske styrker forsøker å gjenerobre de russisk-okkuperte områdene.

Russland har kun delvis kontroll over de fire fylkene, som ligger øst og sør i Ukraina.

I henhold til russisk lov innebærer unntakstilstanden en styrking av militæret, samt bruk av portforbud, reiserestriksjoner, sensur og internering av utenlandske borgere.

– Må beskytte Russlands framtid

Ordren ble kunngjort under et direktesendt møte i Russlands nasjonale sikkerhetsråd onsdag.

– Vi arbeider for å løse svært komplekse og omfattende oppgaver for å skape sikkerhet og beskytte Russlands framtid, sa Putin.

Like etter ble dekretet offentliggjort av Kreml og viderebrakt av statlige nyhetsbyråer. Der står det at den militære unntakstilstanden skal gjelde fra torsdag morgen.

Skylder på Ukraina

Putin hevder det er Ukrainas skyld at han måtte innføre unntakstilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kyiv-regimet nektet å anerkjenne folkets vilje, det avviser alle forhandlingsforslag, skytingen fortsetter, sivile dør, sa Putin da han kunngjorde ordren.

Han anklager også Ukraina for å bruke «terrormetoder» og for å sende sabotasjegrupper til russisk territorium.

Han hevder også at russiske myndigheter har avverget flere angrep, deriblant mot «våre kjernekraftverk» etter at deler av den russiskbygde Krim-brua ble ødelagt i eksplosjoner.

Russland har okkupert Ukraina og Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja-verket, og har anklaget Ukraina for forsøk på å gjenerobre anlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Evakuering i Kherson

Ifølge Putin innebærer unntakstilstanden at regionale ledere får økte fullmakter, men han gir ingen konkrete opplysninger om hva dette innebærer.

I tillegg skal det ifølge presidenten etableres en såkalt samordningskomité som skal sikre økt samhandling mellom ulike statlige etater i forbindelse med kampene i Ukraina. Det er heller ikke klart hva dette innebærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere onsdag ble de russisk-innsatte myndighetene i Kherson by evakuert, samtidig som det ble opplyst at russiske soldater blir værende i byen. En tjenestemann sa også at opptil 60.000 innbyggere skal evakueres fra byen de seks neste dagene.

Fortsatt ikke «krig»

Presidenten kaller fortsatt den russiske invasjonen av nabolandet for en militær spesialoperasjon, ikke krig.

Russland regner nå de fire ukrainske fylkene som russiske, men annekteringene har skjedd i strid med folkeretten, og en rekke land samt FN har fordømt Russlands handlinger som grove brudd på internasjonal lov.

Russland har legitimert annekteringene med såkalte folkeavstemninger i områder som mange ukrainere har flyktet fra, og der gjenværende innbyggere frykter represalier hvis de uttrykker støtte til Ukraina.