Indonesia forbyr flytende medisiner etter barnedødsfall

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hostemiksturer og andre flytende legemidler forbys i Indonesia. Nesten hundre barn har mistet livet etter å ha blitt syke med akutt nyresvikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene i landet har innledet undersøkelser som følge av de uforklarlige barnedødsfallene som har funnet sted siden januar i år.

Tidligere i år ble det kjent at 70 barn døde i Gambia. Disse dødsfallene knyttes til bruk av fire typer hostemedisin, som alle er produsert av det indiske legemiddelselskapet Maiden Pharmaceuticals. Medisinen viste seg å inneholde farlige konsentrasjoner av dietylenglykol og etylenglykol.

Dette er kjemikalier som er giftige for mennesker, og som blant annet kan føre til akutt nyresvikt. Medisinen er trukket fra markedet.

Indonesiske myndigheter sier disse typene hostesaft ikke har vært tilgjengelig i Indonesia. Men for å være på den sikre siden har helsemyndighetene likevel bestemt at leger og helsepersonell ikke skal forskrives flytende medisiner eller miksturer inntil videre. Reseptfritt salg på apotek er også stanset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldinger om nyresykdom stammer tilbake til januar, men hyppigheten har tiltatt siden august. Vanligvis registreres ett til to tilfeller av slik sykdom i måneden.

Etter hendelsen i Gambia, ga Verdens helseorganisasjon uttrykk for bekymring for at hostemedisinen kan ha blitt solgt til andre land. De jobber nå med å få oversikt over dette.

De samme kjemikaliene ble funnet i slimløsende medisin i Panama i 2006, der flere hundre mennesker døde.