Svensk avis: Minst 50 meter av Nord Stream 1 er borte

Bilde tatt fra den svenske kystvakten av området der gass fra den ødelagte Nord Stream-ledningen kom opp til overflaten den 27. september. Nå har avisa Expressen filmet området under vann der eksplosjonen skjedde og skriver at minst 50 meter at rørledningen er borte i området.
Bilde tatt fra den svenske kystvakten av området der gass fra den ødelagte Nord Stream-ledningen kom opp til overflaten den 27. september. Nå har avisa Expressen filmet området under vann der eksplosjonen skjedde og skriver at minst 50 meter at rørledningen er borte i området. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 50 meter av den russiske gassledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september, viser bilder den svenske avisa Expressen har tatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalister fra den svenske avisa Expressen har med hjelp fra Trond Larsen i det norske selskapet Blueye Robotics undersøkt området med undervannsdrone.

På 80 meters dyp viser det seg store renner i sjøbunnen og biter som ser ut som ødelagte rørdeler. Minst 50 meter av rørledningen er borte eller ligger begravd under havbunnen, skriver avisa.

– Det er en ekstrem kraft som skal til for å bøye tykt metall på denne måten, sier Larsen om bildene.

Området ble først sperret av, men restriksjonene er nå opphevet, dermed har Expressen kunnet sende en undervannsdrone ned til stedet.

Dansk etterforskning

Samme dag meldte dansk politi at undersøkelsene de har gjort på stedet, bekrefter at skadene på rørledningene ble forårsaket av kraftige eksplosjoner. Inspeksjonene er gjort i samarbeid med den danske sikkerhetstjenesten PET.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge politiet skal de nå opprette et etterforskningsteam sammen med PET. Det er imidlertid for tidlig å si om det er mulig å gjennomføre en internasjonal etterforskning sammen med Sverige og Tyskland, ifølge politiet.

Både Nord Stream 1 og 2 begynte å lekke utenfor den danske øya Bornholm i slutten av september. Eksperter fastslo raskt at skadene måtte være forårsaket av eksplosjoner, ikke jordskjelv eller andre naturfenomener. Etter hvert ble det fastslått at rørledningene lekket på fire ulike steder, hvorav to ligger i svensk økonomisk sone og to i dansk økonomisk sone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke i drift

Begge gassrørledningene ble bygget for å bringe gass fra Russland til Tyskland via Østersjøen. Ingen av dem var i drift da eksplosjonene skjedde, men de inneholdt store mengder gass, og lekkasjene har ført til store utslipp av klimagasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske myndigheter kunngjorde 6. oktober at de hadde samlet bevismateriale i en undersjøisk undersøkelse, og at undersøkelsene støtter mistanken om at rørledningene er blitt utsatt for sabotasje.

Nord Stream 1 er konstruert av tolv meter lange seksjoner som er sveiset sammen. Den ytre diameteren er 1,4 meter, og rørledningen er omgitt av betongdekke som er opptil en desimeter tykt. Kraften fra eksplosjonen som rev røret i filler, var så sterk at den gjorde et utslag på 2,3 på seismologiske målinger.