Ukraina sier landet ble rammet av 75 russiske raketter i droneangrep – minst åtte drept

Redningsarbeidere på stedet etter eksplosjoner i Ukrainas hovedstad Kyiv mandag morgen.
Redningsarbeidere på stedet etter eksplosjoner i Ukrainas hovedstad Kyiv mandag morgen. Foto: Adam Schreck / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kyiv og flere andre ukrainske byer ble bombet mandag morgen. Minst åtte personer er drept i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ukrainske myndigheter ble landet rammet av 75 russiske raketter i morgentimene. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver at rakettene har vært rettet mot landets energiforsyning og infrastruktur, og de ble avfyrt fra russiske droner.

Presidenten skriver også at 41 av de 75 rakettene som ble avfyrt, skal ha blitt skutt ned av det ukrainske luftvernet.

– På den 229. dagen av denne krigen prøver de å ødelegge oss og fjerne oss fra jordens overflate. De prøver å ødelegge mennesker som sover i hjemmene sine i Zaporizjzja og drepe folk som går til jobb i Dnipro og Kyiv, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Sammen med innlegget har presidenten også lagt ut en video som viser røykskyer, biler som står i brann og husfasader der vinduene er knust.

Det ukrainske innenriksdepartementet skrev først at fem personer døde og tolv sårede i Kyiv etter minst fem bombeangrep. Tallet ble senere oppdatert til åtte drepte og minst 24 sårede, ifølge en rådgiver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– Flyalarmene går over hele Ukraina. Raketter slår ned og beklageligvis er det døde og sårede. Ikke forlat tilfluktsrommene! Ta vare på dere selv og de som står dere nærmest. La oss stå sammen og være sterke, skriver presidenten videre.

Ett døgn

Eksplosjonene kommer et døgn etter at Russlands president Vladimir Putin ga ukrainske hemmelige tjenester skylden for lørdagens angrep mot Krim-broen, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet. Putin sa at dette var en terrorhandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver, Mykhailo Podoljak skriver på Twitter at det har vært målrettede angrep mot hovedstaden Kyiv og storbyene Zaporizjzja og Dnipro lenger øst i Ukraina.

– Russland er ikke lenger i stand til å kjempe på slagmarken, men å drepe sivile. I stedet for prat, trenger vi luftvern, MLRS-raketter og langtrekkende raketter, skriver Podoljiak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftige eksplosjoner

AFPs journalister i Kyiv meldte om minst tre kraftige eksplosjoner ved 8.15-tiden lokal tid, og at flyalarmen gikk om lag en time tidligere. Ved 9.40-tiden meldte nyhetsbyråets utsendte om ytterligere to eksplosjoner.

Reuters og lokale ukrainske medier skriver at flyalarmen også gikk i flere andre ukrainske byer mandag morgen, og at det også hadde vært eksplosjoner i Lviv, Ternopil og Dnipro.

Ukrainske medier melder at det har vært eksplosjoner i flere steder, blant annet i en kraftstasjon i Lviv, som ligger helt vest i landet og har vært en tilholdssted for mange mennesker på flukt fra andre og hardere rammede områder i Ukraina.

Også Kharkiv, Ternopil, Khmelnytskyi, Zhytomyr and Kropyvnytskyi skal ha blitt rammet.

Traff nær universitet

Eksplosjonene har blant annet rammet Sjevtsjenko-distriktet sentralt i Kyiv, ifølge ordfører Vitalij Klitsjko. Folkevalgte Lesia Vasylenko i den ukrainske nasjonalforsamlingen har delt et bilde i sosiale medier som viser at minst en av eksplosjonene fant sted nær hovedbygningen til Kyivs Nasjonale Universitet sentralt i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svitlana Vodolaga, talsperson for redningstjenesten, sier det er drepte og sårede i forbindelse med eksplosjonene. Redningsarbeidere jobber nå på flere steder i hovedstaden.

Flere kjente bygninger og offisielle kontorer, som Ukrainas sikkerhetstjeneste og den Unesco-listede St. Sofia-katedralen, ligger i bydelen Sjevtsjenko.

Første på lang tid

Videoer som er publisert i sosiale medier viser svart røyk over flere områder i byen. En reporter fra nyhetsbyrået AFP fortalte om mange ambulanser som kjørte mot området hvor eksplosjonene fant sted.

De siste angrepene på Kyiv fant sted 26. juni.

Angrepene mandag morgen kommer bare noen timer før Russlands president Vladimir Putin skal holde et møte med russiske sikkerhetsrådet i Kreml. Det var på forhånd ventet at tema på møtet ville bli hvordan Russland skulle svare på angrepet på Krim-brua.