IEA: Mangel på samarbeid kan forsinke grønn overgang

Røyk stiger til værs fra et kullkraftverk i Delta i den amerikanske delstaten Utah. IEA påpeker i sin rapport at grønn overgang kan bli forsinket med flere tiår dersom verdenssamfunnet ikke øker samarbeidet. Arkivfoto: Rick Bowmer / AP / NTB
Røyk stiger til værs fra et kullkraftverk i Delta i den amerikanske delstaten Utah. IEA påpeker i sin rapport at grønn overgang kan bli forsinket med flere tiår dersom verdenssamfunnet ikke øker samarbeidet. Arkivfoto: Rick Bowmer / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manglende internasjonalt samarbeid kan føre til flere tiår med forsinkelser på veien til nullutslipp, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På COP26-klimatoppmøtet i Glasgow i november i fjor lovet 45 land å samarbeide for å fremme grønn teknologi på en rekke områder som elektrisitet, transport og jordbruk.

Med stigende energipriser og trussel om global matkrise som bakteppe, oppfordrer IEA til at det kommende COP27-møtet i Egypt brukes til å få fortgang i samarbeidet.

Økt samarbeid kan gjøre viktig grønn teknologi billigere for utviklingsland i stor skala, ifølge en rapport fra IEA tirsdag.

I rapporten Breakthrough Agenda Report påpeker IEA fremskritt som er blitt gjort, men byrået viser også til at det trengs langt mer fremgang for å oppnå et mål om nullutslipp dette århundret.

– Gjennom internasjonalt samarbeid kan vi gjøre overgangen raskere, billigere og lettere for alle. Uten dette samarbeidet kommer overgangen til nullutslipp til å bli langt mer utfordrende og kan bli forsinket med flere tiår, sier IEA-sjef Fatih Birol.