Kyiv vil fjerne russiske og sovjetiske gatenavn

Myndighetene i den ukrainske hovedstaden er i ferd med å fjerne russiske og sovjetiske navn på en rekke av Kyivs gater og torg. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB
Myndighetene i den ukrainske hovedstaden er i ferd med å fjerne russiske og sovjetiske navn på en rekke av Kyivs gater og torg. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bykart over Kyiv er i ferd med å bli utdatert. Ordfører Vitalij Klitsjko sier byen er i gang med å bytte ut russiske og sovjetiske navn på 95 gater og plasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gater som er oppkalt etter russiske forfattere fra 1800-tallet – som Aleksandr Pusjkin, Lev Tolstoj, Anton Tsjekhov, Ivan Turgenev og Mihail Lermontov – har allerede fått nye navn. Samme skjebne venter tyskfødte Karl Marx og Friedrich Engels, som sto bak «Det kommunistiske manifest»; de politiske tenkerne fikk en rekke gater oppkalt etter seg i Sovjetunionen.

Selv Mikhail Bulgakov, som ble født i Ukraina og ble en av de største sovjetiske forfatterne, ryker ut.

I tillegg fjernes sovjetiske militære ledere fra andre verdenskrig og gatenavn som henviser til russiske byer som Moskva, Rostov og Magnitogorsk.

Alle gatene skal i stedet får ukrainske navn, inkludert en som skal oppkalles etter «Heltene fra Azov-regimentet», som lenge kjempet mot den russiske overmakten i Mariupol. Alle de nye navnene er ikke klare ennå, men Klitsjko sier de planlagte endringene er viktige.

– Det er et viktig skritt for å redusere den løgnaktige manipulasjonen og de russiske aggressorenes påvirkning og tolkning av vår historie.

Folket skal være med på å velge noen av de nye navnene, og myndighetene har laget en egen app for dette.