Tørken i Kina: – En alvorlig trussel mot avlingene

Gan Bingdong går gjennom en grønnsakshage på gården sin sørvest i Kina. Tørken er blitt betraktelig verre i viktige landbruksområder, ifølge landets meteorologtjeneste. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Gan Bingdong går gjennom en grønnsakshage på gården sin sørvest i Kina. Tørken er blitt betraktelig verre i viktige landbruksområder, ifølge landets meteorologtjeneste. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ekstreme heten og tørken i Kina er en alvorlig trussel mot produksjonen i landbruket, ifølge myndighetene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Kina er inne i den lengste sammenhengende perioden med høye temperaturer siden man begynte å samle inn data for over 60 år siden, opplyser landbruksdepartementet. Heten kombinert med tørke utgjør en alvorlig trussel mot høstens avlinger, ifølge myndighetene.

Normalt produserer Kina over 95 prosent av risen, hveten og maisen som konsumeres av landets 1,4 milliarder innbyggere. Hvis avlingene blir dårligere, blir det nødvendig med mer import. Det kan føre til ytterligere økninger i matprisene på verdensmarkedet – som tidligere er blitt presset opp som følge av Ukraina-krigen.

Tørken og heten har også ført til store problemer med kraftforsyningen, og flere kinesiske byer har i perioder vært nødt til å kutte strømmen. En av årsakene er at strømforbruket øker når folk skrur opp airconditionanlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannmangel rammer produksjonen av vannkraft, og produksjonen ved en rekke kullkraftverk er derfor skrudd opp.

Den pågående hetebølgen er den verste som noen gang er registrert i Kina, ifølge miljøorganisasjonen Greenpeace. Den kinesiske regjeringens klimaekspert Zhou Bing advarte i helgen om store folkeforflytninger som følge av klimaendringene. Han kalte det ekstreme været «naturens hevn» over menneskeheten.

Også Europa og deler av USA har i sommer vært rammet av ekstrem tørke og hetebølger der en lang rekke varmerekorder er slått.