Amnesty står fast ved Ukraina-rapport etter Zelenskyj-kritikk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en pressekonferanse i Kyiv i juli. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en pressekonferanse i Kyiv i juli. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina langer ut mot Amnesty International, men organisasjonen fastholder anklagene om at ukrainske styrker utsetter sivile for fare i krigføringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den anerkjente menneskerettsorganisasjonen har publisert en rapport der de anklager Ukraina for å bryte folkeretten. Ukrainske styrker setter sivile liv i fare ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus, heter det i rapporten.

President Volodymyr Zelenskyjs talsmann svarte torsdag med å anklage Amnesty for å stå i ledtog med Russlands propagandamaskin. Zelenskyj selv mener Amnesty setter et feilaktig likhetstegn mellom Ukraina som offer, og den russiske invasjonsmakten.

Amnesty står helt og holdent fast ved sine undersøkelser, sier organisasjonens generalsekretær Agnès Callamard fredag.

– Funnene er basert på beviser samlet inn under omfattende granskinger, som ble gjenstand for samme strenge standard og grundige gjennomgang som alt Amnesty Internationals arbeid, sier Callamard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke tolereres

Amnesty presiserte at den ukrainske taktikken ikke på noen måte rettferdiggjør Russlands angrep på sivile i Ukraina. Presidenten mener likevel at organisasjonen forsøker å «rettferdiggjøre terrorstatens handlinger og flytte ansvaret fra angriperen til offeret.»

– Om noen lager en rapport der offeret og angriperen tilsynelatende er likestilte på noen måte, kan ikke det tolereres, sa Zelenskyj i sin daglige videotale torsdag.

– Det finnes ingen forhold, ikke engang hypotetiske tilfeller, der et russisk angrep på Ukraina kan rettferdiggjøres, sa Zelenskyj i talen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville stoppe rapporten

Callamard er bekymret over at den ukrainske regjeringens reaksjon kommer i veien for «legitime og viktige diskusjoner om disse temaene». Hun viser til at regjeringen ikke svarte på Amnestys forespørsel om å kommentere funnene før rapporten ble publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Callamard påpeker også at Amnesty har kommet med en rekke rapporter som dokumenterer krigsforbrytelser begått av russiske styrker i Ukraina.

Amnestys Ukraina-kontor vil verken oversette torsdagens rapport til ukrainsk eller laste opp materialet på sitt nettsted. Det opplyser lederen for Amnesty-kontoret i Ukraina, Oksana Pokaltsjuk, som sier hennes team ba hovedkontoret om ikke å publisere rapporten.

Fredag kveld opplyste Pokaltsjuk at hun trekker seg i protest mot rapporten.

19 byer og landsbyer

Callamard understreker at rapporten var gjenstand for en full intern gjennomgang, som innebar at Amnesty Ukraina hadde anledning til å komme med innvendinger.

I rapporten ramser Amnesty opp hendelser der ukrainske styrker tilsynelatende utsatte sivile for fare i 19 byer og landsbyer i regionene Kharkiv, Donbas og Mykolajiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har dokumentert et mønster der ukrainske styrker utsetter sivile for risiko og bryter krigens lover når de opererer i befolkede områder, sier Callamard.

Boligområder der ukrainske soldater etablerte stillinger i hendelsene som er undersøkt, var milevis unna frontlinjen, men det fantes fornuftige alternativer som ikke ville ha satt sivile i fare, ifølge Amnesty.

Soldatene unnlot ifølge rapporten å be sivile evakuere fra områdene, på tross av at de avfyrte våpen mot russiske styrker og dermed utsatte områdene for motangrep.

Skoler og sykehus

Organisasjonens medarbeidere var vitne til at ukrainske styrker fem steder brukte sykehus som «de facto militærbaser». Amnesty hevder også at det ukrainske militæret rutinemessig etablerte baser på skoler.

Skolene har vært midlertidig stengt siden krigen brøt ut, men de ligger i sivilt befolkede nabolag.