Nord-Korea anerkjenner Donetsk og Luhansk som uavhengige stater

Nord-Korea og leder Kim Jong-un anerkjenner de ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk som uavhengige stater, slik Russland gjorde rett i forkant av invasjonen 24. februar. Syria gjorde det samme i juni. Ukraina har svart med å bryte de diplomatiske båndene til dem begge. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP  NTB
Nord-Korea og leder Kim Jong-un anerkjenner de ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk som uavhengige stater, slik Russland gjorde rett i forkant av invasjonen 24. februar. Syria gjorde det samme i juni. Ukraina har svart med å bryte de diplomatiske båndene til dem begge. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea anerkjenner de ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk som uavhengige stater. Ukraina sier de bryter alle bånd til nordkoreanerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas anerkjennelse av de såkalte uavhengige folkerepublikkene kommer etter at Syria, en annen av Russlands allierte, gjorde det samme i juni.

KCNA, Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, skrev torsdag morgen at landet «bestemte seg for å anerkjenne uavhengigheten til folkerepublikkene Donetsk og Luhansk». Videre uttrykkes «viljen til å danne stat-til-stat-relasjoner med disse landene i en ånd av uavhengighet, fred og vennskap».

Ukrainas utenriksdepartement fordømmer den nordkoreanske anerkjennelsen av territorium som er «midlertidig okkupert av Russland», og skriver i en uttalelse at de kutter alle diplomatiske bånd.

– Russland har ikke lenger allierte igjen i verden, med unntak av land som er avhengige av det økonomisk og politisk, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i uttalelsen.

De to fylkene utgjør sammen Donbas-regionen.

Russland anerkjente dem som uavhengige stater like før invasjonen 24. februar, og på hjemmebane er narrativet om krigen i nabolandet at det er snakk om en «spesialoperasjon», blant annet for å beskytte innbyggerne i fylkene.