Menneskerettsdomstol ber Tyrkia løslate kjent filantrop

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) kritiserer Tyrkia for ennå ikke å ha løslatt filantropen og aktivisten Osman Kavala.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen mener at det ikke er nok bevis for anklagene som er reist mot Kavala.

– Til tross for tre kjennelser der det blir gitt ordre om at han skal løslates, samt én frikjennelse har Kavala blitt holdt varetektsfengslet i over fire år, tre måneder og 14 dager, skriver domstolen i en kjennelse mandag.

Den skriver også at Tyrkia ikke har levd opp til sine forpliktelser og ber landet betale Kavala i underkant av 78.000 kroner i erstatning.

EMD har flere ganger gitt ordre om at den tyrkiske aktivisten må løslates fordi saken mot ham mangler rettslig grunnlag.

Tyrkiske myndigheter anklager Kavala for å ha koblinger til Gülen-bevegelsen, som president Recep Tayyip Erdogan mener sto bak kuppforsøket mot ham i 2013.

Kavala ble også pågrepet i 2017, hvorpå han ble frikjent for lignende anklager og løslatt i 2019. Men kort tid etter ble han pågrepet igjen. I april i år ble han dømt til livsvarig fengsel.

Det tyrkiske utenriksdepartementet uttrykker skuffelse over kjennelsen og fastslår at dette gir «nok en grunn til å stille spørsmål ved ryktet til det europeiske menneskerettssystemet».