USAs og Kinas utenriksministre møttes

USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas utenriksminister Wang Yi møttes på Bali lørdag. Foto: Stefani Reynolds / Pool Photo via AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas utenriksminister Wang Yi møttes på Bali lørdag. Foto: Stefani Reynolds / Pool Photo via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Antony Blinken og hans kinesiske kollega Wang Yi møttes lørdag under G20-toppmøtet på Bali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av partene ventet noe gjennombrudd, men de to landene har moderert tonen og trappet opp kommunikasjonen mens Vesten er fokusert på Russlands krig mot Ukraina.

Wang og Blinken uttrykte håp om å hindre at spenningen mellom USA og Kina kommer ut av kontroll, og de drøftet en lang rekke saker, fra toll, handel og menneskerettigheter til Taiwan og Sør-Kinahavet som Kina gjør krav på.

Når det gjelder Ukraina er USA sterkt kritisk til at Kina gir klar støtte til Russlands krig, men har samtidig merket seg at Kina ikke har gjort noe for å gi Russland materiell støtte.

– I et forhold som er så komplekst og avgjørende som det mellom USA og Kina, er det mye å snakke om, sa Blinken og uttrykte håp om et konstruktivt og produktivt møte.

– Det er nødvendig for de to landene å opprettholde normal kommunikasjon og samarbeide for å sikre at forholdet går framover på det riktige sporet, sa Wang da de to poserte foran amerikanske og kinesiske flagg foran møtet.

Møtet mellom de to på Bali i Indonesia, dagen etter et utenriksministermøte i G20, er det første møtet ansikt til ansikt siden oktober i fjor.

I de siste månedene har det vært lignende møter mellom landenes forsvars- og finansministre, nasjonale sikkerhetsrådgivere og forsvarssjefer.