Boris Johnson i opp- og nedturer – disse skandalene felte britenes leder

En av Johnsons kampsaker var Brexit.
En av Johnsons kampsaker var Brexit. Foto: NTB / REUTERS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde torsdag at han fratrer sin rolle som britenes leder. Han kan se tilbake på en politisk karriere preget av skandaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En rekke oppsiktsvekkende påfunn var med på å definere Johnsons politiske karriere. Foto: NTB / REUTERS
En rekke oppsiktsvekkende påfunn var med på å definere Johnsons politiske karriere. Foto: NTB / REUTERS

Før Boris Johnson kom til makten 24. juli 2019 hadde han vært ordfører i London over to perioder, utenrikskorrespondent i Brussel og redaktør i The Spectator. Senere i 2019 ledet han det konservative partiet til en knusende valgseier.

Bilder av Johnson i dress hengende i zip-line med et britisk flagg i hver hånd, og statsministeren som takler en ung gutt under en rugbykamp i Japan, er bilder som kan virke talende for deler av Johnsons liv som politiker.

En politisk karriere preget av utroskap, løgner og oppsiktsvekkende påfunn går mot slutten.

Her er noen av skandalene som felte Boris Johnson.

Prestisjeskoler og feilaktig journalistikk

Johnson ble født i New York i 1964 og gikk på skole og studerte ved noen av verdens mest anerkjente utdanningsinstitusjoner, blant annet Eton College og universitetet i Oxford.

Hans kampsak i forkant av overtakelsen av statsministerrollen i 2019 var Brexit. Johnson markerte seg på forlat-siden av den beryktede kampanjen hvor det britiske folket var splittet på midten i spørsmålet om hvorvidt Storbritannia skulle trekke seg ut av EU eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede som utenrikskorrespondent i Brussel for den britiske avisen The Telegraph i perioden 1989 til 1994 kunne man ane Johnsons holdning til EU. Sakene han skrev var ofte preget av et hån mot EUs forskrifter. Flere av disse sakene ble beskrevet som overdrevne og feilaktige av andre reportere i byen, skriver BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlivsbrudd og utroskap

Johnson giftet seg med sin nåværende kone Carrie i 2021. Foto: NTB / Pool via REUTERS
Johnson giftet seg med sin nåværende kone Carrie i 2021. Foto: NTB / Pool via REUTERS

Johnson er far til syv, og har vært gift tre ganger. I tillegg til å ha fått fire barn med sin andre kone Marina Wheeler og to med sin nåværende kone Carrie Johnson, har han ett barn fra en affære.

I 2009 ble Johnson far til en datter etter å ha vært utro mot sin daværende kone Marina Wheeler, med kunstkonsulenten Helen Macintyre.

Johnson nektet først for å være barnets far, men det ble kjent gjennom en rettsak i 2013 at barnet var hans.

Det skriver the Sun.

Johnson giftet seg med sin første kone Allegra Mostyn-Owen i 1987, og ekteskapet ble annullert i 1993. Samme år giftet han seg med menneskerettsadvokaten Marina Wheeler. I 2018 gjorde paret det kjent at de ville skilles. Det var også i 2018 det ble kjent at Johnson hadde innledet et forhold til sin nåværende kone, Carrie Symonds (nå Johnson), skriver Hello magazine. Paret giftet seg i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudd på egne coronaregler og «Partygate»

Boris Johnson har ledet Storbritannia gjennom hele coronapandemien frem til nå. I april mottok han en bot for å ha brutt reglene han selv kom med, etter en bursdagsfest i juni i 2020, skriver BBC.

Johnson har også beklaget seg for å ha vært med på en fest i hagen til statsministerens kontor i Downing street, og politiet har delt ut 126 bøter til 83 personer for å ha deltatt på fester i Downing Street og Whitehall. Whitehall er det administrative senteret for den britiske regjeringen.

En komite i underhuset etterforsker nå om Johnson med overlegg misviste underhuset, etter at han i desember sa at «alle retningslinjer ble fulgt i nummer ti», ifølge BBC. Downing street 10 er den britiske statsministerboligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Pincher

Anklagene mot Johnson-regjeringens viseinnpisker Chris Pincher ble dråpen som fikk begeret til å renne over for flere av medlemmene i det konservative partiet. Pincher ble 29. juni anklaget for å ha tafset på («groped», journ.anm) to menn på en privat klubb i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hendelsen kom flere anklager mot Pincher frem. Noen av disse lå flere år tilbake, og statsministerens kontor nektet for at Johnson visste om anklagene før Pincher ble ansatt i februar i år.

Det ble imidlertid kjent at Johnson faktisk allerede hadde mottatt en offisiell klage på Pincher på det tidspunktet. Dette kom frem i en BBC-avsløring 4. juli. Videre skal en tidligere offentlig ansatt ha fortalt at Johnson mottok klagen muntlig.

Johnson innrømmet å ha mottatt klagen i 2019, og beklaget å ha ansatt Pincher.

Det var denne skandalen som ble den utløsende årsaken til at over 50 personer forlot Johnsons regjering, og at Johnson til slutt måtte annonsere at han går av som Storbritannias statsminister.

Tre triumfer

På tross av hans turbulente karriere har Johnson hatt sine oppturer i tiden som politiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans ståsted i spørsmålet om Brexit gjorde Johnson til partileder og statsminister. Hvorvidt Brexit blir en suksess eller ikke er fremdeles usikkert, men Johnson leverte på sitt løfte om å ta Storbritannia ut av EU, skriver Mirror.

Storbritannia har også vært et av landene som har vært tydeligst i sin støtte til Ukraina etter Russlands invasjon i februar 2022. Johnson har stått frem som talsperson for britenes militærhjelp, og Storbritannia er det europeiske landet som har gitt mest til Ukraina etter invasjonen.

Britene var dessuten av de raskeste i verden til å vaksinere befolkningen med koronavaksinen. De var også et av de første landene som åpnet opp etter pandemien, det hele med Boris Johnson ved roret.