Britiske lorder stenges ute fra Russland

Nær en femdel av medlemmene i det britiske Overhuset nektes innreise til Russland. Utestengelsen er en reaksjon på britiske sanksjoner mot russiske politikere.
Nær en femdel av medlemmene i det britiske Overhuset nektes innreise til Russland. Utestengelsen er en reaksjon på britiske sanksjoner mot russiske politikere.  Foto: Alastair Grant / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske utenriksdepartementet har innført innreiseforbud for 154 medlemmer av det britiske Overhuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utestengelsen av de britiske lordene er en gjengjeldelse etter at Storbritannia innførte sanksjoner mot medlemmer av det russiske Føderasjonsrådet, som sammen med Dumaen utgjør Russlands nasjonalforsamling.

Blant dem som nå ikke kan reise til Russland, er tidligere utenriksminister og partileder for De konservative, William Hague.

Den russiske reaksjonen omfatter ikke den russiskfødte mediemogulen Evgeny Lebedev, som ble adlet av Boris Johnson i 2020. Beslutningen om å gjøre ham til baron var kontroversiell, særlig sett i lys av at faren hans har innrømmet å ha vært agent for KGB, forløperen til den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Lebedev, som eier avisene Independent og London Evening Standard, har tatt avstand fra Russlands angrep på Ukraina.

Overhuset har rundt 800 medlemmer. De fleste av dem har ikke arvelige titler.

Sist måned ble 287 medlemmer av Underhuset – som har 650 seter – utestengt fra Russland. Også det kom som et svar på britiske sanksjoner.