Over 40 tilfeller av apekopper i Spania og Portugal

Apekopper er i slekt med kopper, som ble regnet for utryddet i 1980, men har et mye mildere forløp og er sjelden dødelig. Symptomer er utslett i ansiktet som sprer seg til resten av kroppen, feber, muskelsmerter og frysetokter, og man er gjerne frisk etter et par uker.
Apekopper er i slekt med kopper, som ble regnet for utryddet i 1980, men har et mye mildere forløp og er sjelden dødelig. Symptomer er utslett i ansiktet som sprer seg til resten av kroppen, feber, muskelsmerter og frysetokter, og man er gjerne frisk etter et par uker. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 40 mulige tilfeller av apekopper, et sjeldent virus i Europa, er påvist i Spania og Portugal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunngjøringen om utbruddene i Madrid og Lisboa kommer noen dager etter at britiske myndigheter meldte om sju tilfeller den siste måneden.

Noen av tilfellene tyder på at viruset er overført gjennom seksuell kontakt, i de fleste tilfellene hos homofile eller biseksuelle menn, og det er en ny utvikling siden viruset normalt overføres via dråpesmitte.

23 tilfeller er påvist i Madrid-regionen og 20 rundt Lisboa.

– Alle tilfellene er hos unge menn, og de fleste har hatt seksuell omgang med andre menn, men ikke alle, sier Elena Andradas, helsedirektør i Madrid-regionen.

Apekopper er endemisk i Sentral- og Vest-Afrika, særlig Kongo, der det ofte overføres gjennom nærkontakt med dyr som gnagere og aper.

Viruset er i slekt med kopper, som ble regnet for utryddet i 1980, men har et mye mildere forløp og er sjelden dødelig. Symptomer er utslett i ansiktet som sprer seg til resten av kroppen, feber, muskelsmerter og frysetokter, og man er gjerne frisk etter et par uker.