Sør-Koreas nye president oppfordrer Kim til å skrote atomprogrammet

Yoon Suk-yeol ble tatt i et som Sør-Koreas nye president tirsdag. Han startet perioden med å tilby Nord-Korea økonomisk hjelp i bytte mot at landet skrinlegger atomambisjonene. Foto: Jeon Heon-kyun / Pool via AP / NTB
Yoon Suk-yeol ble tatt i et som Sør-Koreas nye president tirsdag. Han startet perioden med å tilby Nord-Korea økonomisk hjelp i bytte mot at landet skrinlegger atomambisjonene. Foto: Jeon Heon-kyun / Pool via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yoon Suk-yeol er tatt i ed som Sør-Koreas nye president. Han trer inn i embetet i en periode med høy spenning mellom landet og naboen Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sverger foran folket at jeg på trofast vis vil utføre pliktene til presidenten, sa Yoon under den store seremonien ved nasjonalforsamlingen i Seoul.

Yoon startet presidentperioden med å si at døra vil være åpen for dialog for å få landet til å skrinlegge atomambisjonene.

– Om Nord-Korea på redelig vis begynner på en prosess mot komplett atomnedrustning, vil vi legge fram en «ambisiøs plan som vil styrke Nord-Koreas økonomi betraktelig og bedre levekårene for landets folk, sa Yoon.

Ny tilnærming til Nord-Korea

Konservative Yoon er blitt beskrevet som en utenrikspolitisk hauk, og har lovet å ha en tøffere tilnærming til Nord-Korea og Kim Jong-un enn forgjengeren Moon Jae-in, som ønsket dialog og meklet fram møter mellom Kim og USAs daværende president Donald Trump.

Samtalene kollapset imidlertid i 2019, og det diplomatiske arbeidet har stått stille siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste månedene har Nord-Korea gjennomført en lang rekke våpentester, inkludert to i forrige uke. Det nordkoreanske arsenalet er en trussel mot sørkoreansk, regional og global sikkerhet, sa Yoon.

– Døra for dialog vil forbli åpen, slik at vi på fredelig vis kan håndtere denne trusselen, sa presidenten.

I talen sa 61-åringen også at Sør-Korea står overfor «flere kriser», og viste til pandemien, problemer med den globale forsyningskjeden og økonomiske problemer, samt «komplekse» væpnede konflikter og kriger.

– Slike komplekse, mangefasetterte kriser kaster en lang og mørk skygge over oss, sa Yoon. Men han la til at han er sikker på at landet vil reise seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Koreanerne overga seg aldri; vi ble sterkere og visere, sa han.

Stor seremoni

Innsettelsesseremonien fant sted utenfor nasjonalforsamlingen i Seoul, med militærkorps, soldater i festdrakt og skuddsalutt. Rundt 40.000 deltok i seremonien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både avtroppende president Moon og ekspresident Park Geun-hye, som nylig ble benådet og løslatt fra fengsel av Moon, var blant deltakerne ved seremonien.

Fra USA ledet Douglas Emhoff, ektemannen til visepresident Kamala Harris, en delegasjon på åtte personer.

Også Japan og Kina sendte høytstående representanter. Yoon har sagt at han vil bedre de iblant betente forholdene til stormaktene i regionen.