Kommandør i Mariupol sier de kanskje er inne i sine siste timer

Russiske stridsvogner på vei mot Mariupol. En kommandør for de ukrainske styrkene i byen sier de kanskje er inne i sine siste timer. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB
Russiske stridsvogner på vei mot Mariupol. En kommandør for de ukrainske styrkene i byen sier de kanskje er inne i sine siste timer. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kommandør for de ukrainske marinestyrkene som kjemper i den beleirede byen Mariupol, sier de «kanskje står overfor våre siste dager, om ikke timer». Nå har de fått et nytt ultimatum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fienden er ti ganger så mange som oss, sier kommandør Serhij Volyna i en video på Facebook. Volyna er blant styrkene som har forskanset seg i stålverket Azovstal i Mariupol.

– Vi trygler alle verdensledere om å hjelpe oss. Vi ber dem om å hente oss ut og ta oss til territoriet til en tredjepartsstat, heter det videre.

Det er umulig å verifisere påstander fra både russisk og ukrainsk hold om situasjonen i Mariupol på grunn av omfanget av kampene og den manglende kommunikasjonen.

Russiske styrker antas å ha tatt seg gradvis inn i byen, og enkelte ukrainske tjenestepersoner sa tirsdag at et sykehus i nærheten av stålverket var truffet.

Volyna sier at russerne har «overtaket i lufta, i artilleri, i styrkene på land, i utstyr og i stridsvogner».

– Vi forsvarer kun ett mål – Azovstal-verket – hvor det i tillegg til militærpersonell er mange sivile som har blitt ofre for denne krigen, sier Volyna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse onsdag morgen sier det russiske forsvarsdepartementet at de vil åpne en korridor fra klokka 14 (klokka 13 norsk tid) for at ukrainske soldater «som legger ned våpnene og overgir seg, kan få fritt leide ut av Mariupol». Også sivile kan evakueres via korridoren, ifølge departementet, skriver The Guardian.

Ukrainske styrker og opp mot tusen sivile ukrainere antas å ha forskanset seg inne i det store stålverket Azovstal utenfor den beleirede byen. Også tirsdag kunngjorde Russland at de ville åpne en korridor for at ukrainske styrker kunne overgi seg. Det tilbudet ble trolig avslått av Ukraina.