Bellingcat: Russland kan ha mistet 3.000 leiesoldater

Bokstaven V, det russiske styrkenes emblem, er synlig på et sprengt russisk stridsvogntårn i landsbyen Dmytrivka like ved Kiev, Ukraina, lørdag 2. april 2022. Minst ti russiske stridsvogner ble ødelagt i kampene i Dmytrivka.
Bokstaven V, det russiske styrkenes emblem, er synlig på et sprengt russisk stridsvogntårn i landsbyen Dmytrivka like ved Kiev, Ukraina, lørdag 2. april 2022. Minst ti russiske stridsvogner ble ødelagt i kampene i Dmytrivka. Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bellingcat anslår at Russland har utplassert nesten 8.000 leiesoldater fra Wagner-gruppen i Ukraina, og at så mange som 3.000 av dem kan være drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene ble lagt fram da journalistkollektivet Bellingcats administrerende direktør Christo Grozev deltok i et møte i utenrikskomiteen i det britiske Parlamentet.

Ifølge Grozev har kilder i Wagner-gruppen oppgitt at det har vært utplassert langt flere leiesoldater i Ukraina enn forventet.

Blant annet skal det ha blitt sendt 200 personer til Kyiv før Russland gikk til krig for å utføre det som beskrives som et «mislykket oppdrag» der målet skal ha vært å finne og likvidere politiske skikkelser.

Et stort antall leiesoldater var også med i kolonnene som rykket framover mot Kyiv fra Hviterussland.

– De er blodtørstige, de er ikke bare adrenalin-junkies

Ifølge Grozev var det også leiesoldater til stede i byen Butsja like utenfor Kyiv, der det ifølge ukrainske myndigheter er funnet flere hundre drepte sivile etter at de russiske styrkene trakk seg ut.

Et tidligere Wagner-medlem skal ha fortalt Bellingcat at enkelte valgte å delta i krigen fordi de likte å drepe.

– Han sa at rundt 10–15 prosent er sosiopater, folk som bare drar dit fordi de ønsker å drepe. De er blodtørstige, de er ikke bare adrenalin-junkies, sa Grozev til utenrikskomiteen.