Russland deler video av sjøfolk fra «Moskva»

Russiske myndigheter har delt en video av det som skal være besetningen fra krysseren Moskva, som sank i Svartehavet fredag.
Russiske myndigheter har delt en video av det som skal være besetningen fra krysseren Moskva, som sank i Svartehavet fredag. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske forsvarsdepartementet har lagt ut en video med det som skal være besetningen fra krysseren «Moskva» som sank fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øverstkommanderende for den russiske marinen, Nikolaj Jevmenov, møtte gastene i havnebyen Sevastopol på Krim-halvøya, opplyser departementet lørdag. Byen er hovedkvarter for den russiske svartehavsflåten.

I videoen, som varer knapt et halvt minutt, kan man se titalls sjøfolk i russiske marineuniformer, men klippingen gjør det vanskelig å fastslå hvor mange de er. Enkelte Twitter-brukere har uttrykt skepsis til at det er så mange som de rundt 500 man antar var om bord «Moskva» da skipet begynte å brenne.

Russerne hevder krysseren, som var flaggskipet i svartehavsflåten, sank etter en brann om bord og eksplosjon i ammunisjonen som var på skipet. Ukraina hevder krysseren ble truffet av deres Neptun-raketter.

Ifølge russiske myndigheter ble besetningen evakuert før skipet sank, mens en talsmann for det ukrainske forsvaret sier redningsbåter ikke nådde fram til det brennende skipet og dermed ikke kan ha reddet dem som var om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevder kapteinen døde

Fredag hevdet Ukrainas innenriksdepartement kapteinen på det russiske skipet er blant flere døde.

Det skriver Anton Herasjtsjenko, en av rådgiverne ved Ukrainas innenriksdepartement, på sin Telegram-konto langfredag.

Ifølge Herasjtsjenko omkom «Moskvas» kaptein etter eksplosjonen og brannen om bord. Han siterer også en russisk opposisjonspolitiker og Putin-motstander, som hevder kun 58 av de 510 mannskapene ble reddet fra skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truffet av missiler

Skjærtorsdag meddelte Ukraina at Russlands flaggskip i Svartehavet ble truffet av missiler.

– Neptun-missiler som vokter over Svartehavet, forårsaket svært alvorlige skader på det russiske skipet. Lenge leve Ukraina, skrev Odesa-guvernør Maksym Martsjenko på meldingstjenesten Telegram.

Ukraina hevdet skipet hadde sunket som følge av flere eksplosjoner, noe som senere ble avvist av både Pentagon og Kreml.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml har nektet for at skipet ble truffet av Ukrainas raketter.

Skipet sank

Torsdag kveld bekreftet derimot Russland at skipet hadde sunket.

– Da Moskva skulle taues til havn, mistet skipet stabiliteten på grunn av skader på skroget det fikk under brannen og detonasjonen av ammunisjonen. Skipet sank i stormfull sjø, heter det i en melding gjengitt av de statlige russiske nyhetsbyråene Ria Novosti og Tass.

Russland har ikke bekreftet tall på hvor mange som er døde etter Ukrainas angrep, og heller ikke om noen omkom da skipet sank.