Storbritannia vil ha mottakssenter for flyktninger i Rwanda

Den britiske regjeringen ønsker angivelig å opprette mottak for asylsøkere i Rwanda, slik at folk som tar seg til Storbritannia kan få asylsøknaden sin behandlet der. Det ventes at innenriksminister Priti Patel presenterer ordningen torsdag. Foto: Jon Super / AP / NTB
Den britiske regjeringen ønsker angivelig å opprette mottak for asylsøkere i Rwanda, slik at folk som tar seg til Storbritannia kan få asylsøknaden sin behandlet der. Det ventes at innenriksminister Priti Patel presenterer ordningen torsdag. Foto: Jon Super / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte asylsøkere som i små, utrygge båter tar seg til Storbritannia over Den engelske kanal, vil bli fløyet til Rwanda for behandling av asylsøknadene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram i planer den britiske regjeringen og innenriksminister Priti Patel ventes å legge fram torsdag, skriver det britiske nyhetsbyrået Press Association (PA).

Patel besøker det østafrikanske landet tirsdag, og det ventes at avtalen offisielt vil undertegnes da. Dermed vil folk som søker seg til Storbritannia, bli fløyet rundt 700 mil, om de har tatt seg dit på ulovlig vis.

Rwanda får 120 millioner pund, tilsvarende i underkant av 1,4 milliarder kroner, for ordningen i en prøveperiode. Flyktningorganisasjoner kritiserer den som «slem og ufyselig», sier den ikke vil håndtere de underliggende problemene og at den vil «føre til mer menneskelig lidelse og kaos», samtidig som den potensielt kan koste mye penger.

Storbritannias statsminister Boris Johnson er under press for å ha brutt egne koronarestriksjoner og ventes å anføre i en tale torsdag at det trengs handling for å bekjempe de «motbydelige menneskesmuglerne» som gjør havet om til en gravplass.

Asylsøkerne vil oppmuntres til å etablere seg i Rwanda heller enn å søke seg til Storbritannia, skriver nyhetsbyrået videre.

Rekordmange 28.000 migranter krysset Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia i småbåter i fjor, ifølge en opptelling fra PA. Mange drukner på veien.