BBC: Russland har utnevnt ny leder for krigen i Ukraina

Putin avbildet sammen med Alexander Dvornikov i 2020.
Putin avbildet sammen med Alexander Dvornikov i 2020. Foto: Alexei Druzhinin / Kremlin/AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland røsker opp i den militære ledelsen i Ukraina-krigen og skal ha utnevnt en «krigshelt» med tung erfaring fra krigen i Syria til å lede invasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra nå av skal den russiske krigføringen i Ukraina ledes av general Aleksandr Dvornikov, kommandøren for Russlands sørlige militærdistrikt, rapporterer BBC lørdag.

Han har omfattende erfaring fra russiske kampoperasjoner i Syria og skal ifølge en vestlig kilde sørge for å bedre koordinering av den russiske krigføringen.

Aleksandr_Dvornikov skal lede Putins krig. Foto: Kreml
Aleksandr_Dvornikov skal lede Putins krig. Foto: Kreml

Den 60 år gamle generalen er tidligere blitt tildelt Russlands fremste æresmedalje. Han har også en rekke militære utmerkelser og har jobbet i militæret helt siden Sovjet-tiden.

Ifølge sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste, Krylo Budanov, blir Dvornikov utpekt som leder samtidig som de russiske styrkene er i ferd med å omgruppere for å gjennomføre en ny offensiv mot Ukrainas nest største by Kharkiv, som ligger i øst.

– Planen er først og fremst å avansere mot Kharkiv. Deres plan er å innta Mariupol og deretter å forsøke å rykke fram mot Kyiv, sier Budanov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
En ukrainsk soldat står på en ødelagt ukrainsk stridsvogn i Tsjernihiv-regionen i Ukraina. Foto: Evgeniy Maloletka / AP
En ukrainsk soldat står på en ødelagt ukrainsk stridsvogn i Tsjernihiv-regionen i Ukraina. Foto: Evgeniy Maloletka / AP

– Russlands mål er seier innen 9. mai

Overfor BBC uttaler en europeisk tjenestemann at Russland kan ha interesse av å oppnå en eller annen form for suksess innen 9. mai.

Vedkommende sier, på betingelse av anonymitet, at kommandøren for Russlands sørlige militærdistrikt, Dvornikov, nå har overtatt ledelsen for invasjonen.

Russland er i gang med å omgruppere styrkene og endre fokus til det sørøstlige Ukraina, noe som er et langt mer begrenset mål enn å forsøke å erobre store deler av landet, med hensikt om å oppnå en eller annen form for regional seier, ifølge de to tjenestemennene.

– Konsolidering og forsøk på i det minste å ha noe å snakke om, er opplagt i russernes interesser, sier en av de to tjenestemennene til CNN.

Men tidspress kan føre til at russiske styrker gjør mange feil, på toppen av logistikkutfordringer og problemer med moral som de allerede står overfor, ifølge tjenestemannen. Konsekvensene kan bli flere grusomheter, mener vedkommende, og sier:

– Stanken av disse krigsforbrytelsene kommer til å henge over de russiske væpnede styrkene i mange år.

Tjenestemennene sier at en politisk tidslinje for krigen kan føre til «en militær katastrofe som konsekvens».