Polsk visestatsminister ut mot Viktor Orban: Må endre holdning

Ungarns nylig gjenvalgte statsminister Viktor Orban er den EU-lederen med nærest og mest positivt forhold til Putin.
Ungarns nylig gjenvalgte statsminister Viktor Orban er den EU-lederen med nærest og mest positivt forhold til Putin. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polens visestatsminister brukte sterke ord i et radiointervju da han kritiserte sin allierte og venn gjennom mange år, Ungarns statsminister Viktor Orban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jaroslaw Kaczynski sier i et radiointervju fredag at ytterligere samarbeid ikke er mulig med mindre Orbans tilnærming til Russlands aggresjon mot Ukraina endres.

Ungarns nylig gjenvalgte statsminister Viktor Orban er den EU-lederen med nærest og mest positivt forhold til Putin. Polen, på sin side, er blant Ukrainas mest trofaste allierte.

Kaczynski sier han har en «utvetydig negativ» oppfatning av Orbans mangel på å fordømme Putins rolle i invasjonen av Ukraina og for at de heller ikke har sendt våpen til Ukraina.

– Trist og skuffende

Polens visestatsminister Jaroslaw Kaczynski mener Ungarns holdning til Ukraina-konflikten er skuffende. Arkivfoto Foto: Czarek Sokolowski / AP
Polens visestatsminister Jaroslaw Kaczynski mener Ungarns holdning til Ukraina-konflikten er skuffende. Arkivfoto Foto: Czarek Sokolowski / AP

Orban har tidligere fordømt Russlands handlinger i Ukraina, men unngått å nevne Putin.

– Orbans holdning her er veldig trist og skuffende, sier Kaczynski.

Det har vært et tett strategisk samarbeid mellom Polen og Ungarns høyreorienterte regjeringer de siste årene. De har blant annet støttet hverandre i separate rettsstats-tvister med EU og til tider med blokkering av EUs avgjørelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kommer Kaczynskis fordømmelse som et lite sjokk for mange.

– Når statsminister Orban sier at han ikke kan se klart hva som har skjedd i Butsja, så bør han oppsøke en øyelege. Det er skuffende, sier Kaczynski til Radio Plus.

Han sier han prøver å forstå Orbans hensikt:

– Jeg tror at det Viktor Orban gjør, er knyttet til et håp om å spille en eller annen rolle i å få denne konflikten i Ukraina til å stoppe, men det tror jeg er en fullstendig blindvei, mener Kaczynski.

Vil bedre forholdet

Etter sin valgseier forrige helg sa Orban at han ønsker å styrke båndene til Polen og få en slutt på splittelsen mellom landene om Russlands invasjon av Ukraina.

Kaczynski svarte fredag at det kan være en fin ting å få bedret forholdet, men da er det Ungarn som må endre sine holdninger.