Zelenskyj frykter flere overgrep

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for å begå folkemord i Ukraina. Han frykter at flere grusomheter blir avdekket i tiden som kommer. Arkivfoto: Det ukrainske presidentkontoret / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for å begå folkemord i Ukraina. Han frykter at flere grusomheter blir avdekket i tiden som kommer. Arkivfoto: Det ukrainske presidentkontoret / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president frykter «flere fryktelige ting kan bli avdekket» og at flere opplysninger om «død og overgrep» kan komme fra områder Russland kontrollerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi dette er slik de russiske styrkene som har invadert landet vårt, farer fram. De er bøller som ikke vet om noen annen måte å gjøre ting på, sa Volodymyr Zelenskyj i en videotale sent søndag kveld.

Han vil at russiske soldaters mødre skal se de likene som ligger strødd i Butsja og andre byer.

– Hvorfor ble vanlige innbyggere i en ellers fredelig by torturert til døde? Hvorfor ble kvinner kvelt etter å ha blitt frastjålet smykker? Hvordan kunne de voldta kvinner og drepe dem foran barna deres? Skjende kroppene deres etter at de var døde? Hvorfor kjørte de over likene med stridsvogner? Hva gjorde den ukrainske byen Butsja mot Russland? spør Zelenskyj i talen.

Ukraina beskylder russiske styrker for overlagte massakrer i Butsja, og tegn på mulige drap på sivile har kommet fram etter hvert som russerne trakk seg ut av området rundt Kyiv. Russland avviser at sivile er drept. FN sier at funn av massegraver reiser alvorlige spørsmål om krigsforbrytelser, og ber om at bevis blir tatt vare på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet)

Satellittfoto fra Maxar Technologies viser et Mariupol i ruiner. Foto: Maxar Technologies/AP/NTB
Satellittfoto fra Maxar Technologies viser et Mariupol i ruiner. Foto: Maxar Technologies/AP/NTB

Britisk rapport peker ut hovedmål

Storbritannias forsvarsdepartement sier den beleirede havnebyen Mariupol ser ut til å være et «hovedmål for den russiske invasjonen».

– De kraftige kampene fortsetter i Mariupol mens russiske styrker forsøker å ta byen. Mariupol er ganske sikkert et sentralt mål for den russiske invasjonen, ettersom den vil sikre en landkorridor fra Russland til det okkuperte området på Krim, skriver forsvarsdepartementet på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det legger til at ukrainske styrker fortsatt står imot angrepene og beholder kontrollen i sentrale områder av byen.

Ukraina har gjenerobret flere byer

Nyhetsbyrået RBK Ukraina melder at veien mellom Tsjernihiv og hovedstaden Kyiv delvis åpner for trafikk på mandag.

Byen Tsjernihiv ligger om lag 130 kilometer nord for Kyiv og har vært avskåret fra forsyninger de siste ukene. Ordføreren sa søndag at 70 prosent av byen er ødelagt etter gjentatte russiske angrep.

I andre området som nylig er gjenerobret, har ukrainske styrker funnet hundrevis av drepte sivile, ifølge myndighetene. Ukrainas riksadvokat sier det er funnet 410 døde sivile i byer i Kyiv-området.