Ukraina hevder russiske styrker trekker seg fra Kyiv-regionen

Ukrainske soldater i frontlinjeposisjon nær Kharkiv, Ukraina, lørdag 26. mars 2022. Med invasjonen nå i sin andre måned, har russiske styrker tilsynelatende stoppet opp på mange fronter og taper til og med tidligere tatt terreng til ukrainske motangrep, inkludert rundt Kiev. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukrainske soldater i frontlinjeposisjon nær Kharkiv, Ukraina, lørdag 26. mars 2022. Med invasjonen nå i sin andre måned, har russiske styrker tilsynelatende stoppet opp på mange fronter og taper til og med tidligere tatt terreng til ukrainske motangrep, inkludert rundt Kiev. (AP Photo/Efrem Lukatsky) Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har blitt tvunget til å trekke tilbake styrker fra Kyiv-regionen som følge av store tap, hevder den ukrainske generalstaben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To bataljoner med taktiske grupper fra den russiske hæren er trukket tilbake fra Kyiv-regionen og inn i Hviterussland, noe som er typisk for militærenheter som er blitt påført betydelige tap, står det i en oppdatering fra generalstaben i Ukraina ifølge BBC.

I tillegg er det stor reduksjon i mengden enheter som flyttes fra Russland og inn i Ukraina, hevder generalstaben.

Målet er å bevare Ukrainas suverenitet og territorielle integritet

Nye fredssamtaler forventes å starte i Tyrkia mandag eller tirsdag.

I en tale natt til mandag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at han ønsker fredsforhandlingene velkommen og står fast ved at målet hans er å bevare Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

– Målet er selvfølgelig fred og at landet vårt kan komme tilbake til normalen så fort som mulig, sa han.

Søndag sa Zelenskyj at han var villig til å vurdere status for Ukraina i forhandlingene med Russland. Et av hovedkravene Kreml stiller, er at Ukraina ikke skal øke kontakten med Nato.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina melder om vellykket fremrykking rundt Kharkiv

Ukrainske soldater har klart å slå tilbake russiske styrker rundt byen Kharkiv øst i landet, ifølge den regionale militærlederen.

Oleh Synegubov uttaler i meldingstjenesten Telegram at russiske styrker ble skjøvet tilbake fra flere steder rundt Kharkiv søndag.

– Vi driver okkupantene tilbake i retning den russiske grensen, sier Synegubov.

Han sier at en boligbygning ble truffet av russiske luftangrep i landsbyen Oskil i Izium-regionen søndag og at en familie på fire ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Russiske fallskjermjegere løper mot etfly under en operasjon som sies å ta kontroll over en flyplass, midt i den russiske invasjonen av Ukraina, på et ukjent sted, i Ukraina. Foto: Russian Defence Ministry / Reuters
Russiske fallskjermjegere løper mot etfly under en operasjon som sies å ta kontroll over en flyplass, midt i den russiske invasjonen av Ukraina, på et ukjent sted, i Ukraina. Foto: Russian Defence Ministry / Reuters

Ukraina hevder Russland utplasserer nye raketter i Hviterussland

Russland forbereder rakettangrep mot Ukraina ved å sende nye raketter til utskytingsramper i Hviterussland, ifølge ukrainsk etterretning.

Rakettene skal brukes med Iskander-systemet av enheter som er utstasjonert nær Kalinkavitsjy sørøst i Hviterussland, står det i en uttalelse fra den ukrainske generalstaben, som siterer ukrainsk militæretterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstandene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Iskander-systemet er et mobilt bakkebasert system som kan skyte ut kortdistanseraketter og krysserraketter. Eksperter har påpekt at prosjektilene slipper ut såkalte lokkeduer etter utskyting for å forvirre radarer og avskjæringsraketter.

Luftangrep mot flere ukrainske byer

Russiske styrker fortsatte søndag kveld å gjennomføre rakettangrep mot flere byer i Ukraina, ifølge en av president Volodymyr Zelenskyjs rådgivere.

– Flere og flere raketter hver dag. Mariupol teppebombes, uttaler rådgiver Mykhailo Podoljak på Twitter.

Han nevner også byer som Lutsk, Kharkiv, Zhytomyr og Rivne, melder CNN.

– Russland har ikke lenger språk, humanisme, sivilisasjon. Bare raketter, bomber og forsøk på å slette Ukraina fra verdenskartet, sier han.

Luftvernsirener ble utløst i alle landets regioner tidligere søndag kveld. Det ble meldt om lyd fra flere kraftige eksplosjoner i hovedstaden Kyiv, og i Luzk nordvest i landet ble et drivstofflager angivelig truffet i et angrep.

Podoljak anklager den russiske hæren for «umenneskelig taktikk» som omfatter «delvis eller full blokade av humanitære korridorer og blokade av beleirede byer».