Zelenskyj hevder Russland prøver å rive landet i biter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber landet stå samlet. Foto: Ukrainas presidentkontors presseavdeling via AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber landet stå samlet. Foto: Ukrainas presidentkontors presseavdeling via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland prøver å etablere nye «pseudo-republikker» i Ukraina for å rive i stykker landet, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zelenskyj ber Ukrainas regioner, blant dem Kherson som er tatt av russiske styrker, om å ikke gjenta erfaringen fra Donetsk og Luhansk øst i landet, der russiskstøttede separatister begynte å kjempe mot ukrainske styrker i 2014.

– Okkupantene i Kherson-regionen prøver å gjenta den triste erfaringen ved å etablere pseudo-republikker, sa Zelenskyj i en tale natt til søndag.

– De driver med utpressing mot lokale ledere, de legger press på folkevalgte, de ser etter noen de kan bestikke, sa presidenten.

Men byrådsmedlemmer i Kherson, en by sør i landet med 290.000 innbyggere, avviste lørdag planer om en ny pseudo-republikk, uttalte Zelenskyj.

Russland anerkjente i februar, før invasjonen av Ukraina startet, Donetsk og Luhansk som egne republikker. Moskva uttalte at det måtte gjøres for å beskytte separatistregionene, og krever at også Ukraina anerkjenner uavhengigheten.

– Ukraina skal overleve denne testen. Vi trenger tid og styrke til å knuse krigsmaskinen som har kommet til landet vårt, sa Zelenskyj.